Választás

2 órája

Elnökválasztás: lejárt a jelölési iratcsomók benyújtásának határideje

Agerpres

Szombaton éjfélkor lejárt az államelnöki jelölések benyújtásának határideje. A választási menetrend szerint a jelölések október 10-én válnak véglegessé, majd az ezt követő 48 órán belül (október 12.) megállapítják a jelöltek sorrendjét a szavazólapon.
Jelölési iratcsomót nyújtottak be a Központi Választási Irodához a következők (a jelölési dossziék iktatásának sorrendjében):
* George Simion - Románok Egyesüléséért Szövetség
* Elena Lasconi - Mentsétek meg Romániát Szövetség
* Călin Georgescu - független jelölt
* Nicolae Ciucă - Nemzeti Liberális Párt
* Kelemen Hunor - Romániai Magyar Demokrata Szövetség
* Mircea Geoană - független jelölt
* Diana Iovanovici-Şoşoacă - S.O.S. Románia Párt
* Cristian Diaconescu - független jelölt
* Cristian Terheş - Román Nemzeti Konzervatív Párt
* Ana Birchall - független jelölt
* Marcel Ciolacu - Szociáldemokrata Párt
* Ludovic Orban - Jobboldal Ereje
* Silviu Predoiu - Nemzeti Akció Liga
* Oana Creţu - Egyesült Szociáldemokrata Párt
* Sebastian-Constantin Popescu - Új Románia Párt
* Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru - Alternatíva a Nemzeti Méltóságért párt
* Ciprian-Romeo Mega - független jelölt
* Răzvan-Nicolae Constantinescu - A Román Nép Hazafiai párt

Miron Cozma jelölését elutasította a Központi Választási Iroda, Diana Iovanovici-Şoşoacă jelölését pedig a BEC elfogadta ugyan, de megóvták az alkotmánybíróságon, és a testület helyt adott az óvásoknak, így a SOS Románia párt jelöltjét kizárták a választási versenyből.
Diana Şoşoacă ezt követően ismét benyújtotta jelölési iratcsomóját a Központi Választási Irodához (BEC), amely vasárnap 18 órakor kezdődő ülésén vitatja meg az igénylést - nyilatkozta az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, a BEC tagja, Toni Greblă.
Greblă elmondta, az államelnöki jelölések benyújtásának határideje szombaton éjfélkor járt le, és Şoşoacă szombaton 23 óra 50 perckor nyújtotta be ismét a dossziéját, ezúttal a támogatói aláírások nélkül.
Az AEP elnöke emlékeztetett, hogy a BEC-nek 24 óra áll a rendelkezésére a jelölések elbírálására, és a testület vasárnap 18 órakor kezdődő ülésén fog határozatot hozni Diana Şoşoacă ügyében. Az ülésen Ludovic Orban jelölése kapcsán is döntés születik, ő szombat délután nyújtotta be a dossziéját. Az ülést követően a BEC sajtóközleményt ad ki a határozatairól - tette hozzá Toni Greblă.
Az alkotmánybíróság szombaton helyt adott a Diana Iovanovici-Şoşoacă elnökjelölése elleni óvásoknak, és megsemmisítette a Központi Választási Iroda korábbi határozatát, amellyel iktatták Şoşoacă jelölési dossziéját.
A vonatkozó törvény szerint a Központi Választási Irodának 48 óra áll a rendelkezésére a benyújtott jelölések elutasítására vagy iktatására, így a pénteken és szombaton benyújtott iratcsomókat - Cristian Diaconescu, Cristian Terheş, Ana Birchall, Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Silviu Predoiu, Oana Creţu, Sebastian-Constantin Popescu, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru, Ciprian-Romeo Mega és Răzvan-Nicolae Constantinescu - még vizsgálják.
A BEC döntései megtámadhatók az alkotmánybíróságon.

***
A romániai elnökválasztás első fordulóját november 24-én tartják, a választási kampány pedig október 25-én kezdődik és november 23. reggel 7 óráig tart. A külföldi szavazókörzeteknél november 22-én helyi idő szerint 12 órakor kezdődik és 21 órakor ér véget a szavazás első napja. A külföldi szavazás második napja november 23-án helyi idő szerint 21 óráig tart. Az elnökválasztás második fordulóját december 8-án szervezik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában