Autópálya

7 órája

Grindeanu: a romániai autópályák összhosszának egyötödét az utóbbi két évben adták át a forgalomnak

A romániai autópályák összhosszának egyötödét az utóbbi két évben adták át a forgalomnak – jelentette ki vasárnap Sorin Grindeanu. A szállításügyi miniszter és egyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke szerint soha nem történtek akkora mértékű beruházások az autópályákba és gyorsforgalmi utakba, mint az utóbbi időszakban.

Forrás: Asociatia Pro Infrastructura/Facebook

Agerpres

Grindeanu a Marcel Ciolacu szociáldemokrata párti államfőjelölt országos projektjének vasárnapi bemutatóján azt mondta, jelenleg mintegy 780 kilométernyi nagy sebességű út épül, további 490 kilométernyi pedig versenytárgyalási fázisban van.

"Románia történetében soha, de soha nem fordult elő, hogy többet fektettek volna autópályákba és gyorsforgalmi utakba, mint az elmúlt három évben. Több tucatnyi infrastrukturális építkezés kezdődött, és ezeken többet építenek, mint az elmúlt 35 évben ebben az ágazatban. Intenzív munkálatok folynak a moldvai autópályán, az Egyesülés autópályán, az erdélyi autópályán, a Craiova-Piteşti gyorsforgalmi úton és az első autópályán, amely a Piteşti-Nagyszeben szakaszon átszeli a Kárpátokat, végre megteremtve az összeköttetést a konstancai kikötő, illetve a főváros, Bukarest és Európa többi része között. Románia autópályáinak egyötödét az elmúlt két évben adták át, és minden egyes aszfaltkilométer fejlődést generál Románia minden régiója, kisebb és nagyobb közössége számára" – fogalmazott Grindeanu a parlamentben zajló rendezvényen.

A miniszter beszámolója szerint jelenleg 1115 nagy sebességű út van használatban Romániában, de ha a múltban is a mostani iramban folytak volna a munkálatok, már 2600 kilométernyi autópályán közlekedhetnének a járművek.

Grindeanu szerint Romániának "hatalmas" esélye van gazdasági hatalommá válni az Európai Unióban, ehhez viszont "tervre" van szüksége Romániának, amely tartalmazza a megkezdett projektek folytatását. Felszólalásában a PSD első alelnöke arról beszélt, Marcel Ciolacu a legalkalmasabb az államfői tisztségre, és ezt az utóbbi három évben elért társadalmi és gazdasági eredmények igazolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában