Jelentés

2 órája

Közel öt százalékkal nőtt a tisztességes megélhetéséhez szükséges minimális fogyasztói kosár értéke

Illusztráció

Agerpres

Egy két felnőttből és két gyermekből álló család tisztességes megélhetéséhez szükséges minimális fogyasztói kosár havi értéke a 2023. szeptemberi 9978 lejről 4,7 százalékkal 10.450 lejre nőtt idén szeptemberre - derül ki Friedrich Ebert Alapítvány és a Syndex Románia szerdán közzétett jelentéséből.
A két szervezet közleménye szerint a kosár értéke egy két felnőttből és egy gyermekből álló család esetében havi 8586 lej, egy két felnőttből álló, gyermektelen család esetében havi 6435 lej, egy egyedülálló felnőtt esetében pedig havi 3972 lej. A kosár értékét a jelentés készítői az Országos Statisztikai Intézet fogyasztóiár-indexre vonatkozó adatai alapján számolták ki.
Ezek szerint egy év alatt a romániai háztartások kiadásainak összes tétele nőtt a lakhatási költségek (közüzemi szolgáltatások és karbantartás) kivételével. A legnagyobb mértékben (több mint 100 lejjel) az élelmiszerekre és a lakásvásárlásra fordított havi összegek nőttek.
A tisztességes megélhetéshez szükséges minimális fogyasztói kosár a létfenntartáshoz szükséges költségeken - lakhatás, élelem - kívül a mindennapi szükségletek széles körét foglalja magában, mint például a ruházkodás, a személyes higiénia, az oktatás, az egészségügyi ellátás, a közlekedés, a kommunikáció, a szabadidő, valamint a váratlan kiadások (családi események, egészségügyi problémák stb.) - emlékeztettek közleményükben a jelentés készítői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában