Várakozás

3 órája

Lasconi: szeretném, ha Ciucă hamar válaszolna a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos kérésünkre

Fotó: Digi 24

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Elena Lasconi azt üzente hétfőn a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjének, Nicolae Ciucának, hogy "órákon belül" jelezze, kész-e támogatni az USR bizalmatlansági indítványát.
A parlamentben tartott mai sajtótájékoztatóján Lasconi elmondta, hogy pártja jelenleg dolgozik a "korrupt és inkompetens kormány" megbuktatását célzó indítvány szövegén. A politikus felkérte a parlament "jobboldali demokratikus erőit", csatlakozzanak az USR kezdeményezéséhez, hogy közösen egy kiszámítható, demokratikus kormányt kínáljanak a választóknak, amelyik "jót akar tenni az országnak".
A pártelnök a PNL vezetőinek azt üzente: néhány órájuk van válaszolni arra a kérdésre, hogy "a nép oldalán" vagy a Marcel Ciolacu kormányfő vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett állnak. "Tudom, hogy nehéz számukra eltávolodni a kormány pénzeszsákjaitól, (...) de ne felejtsük el, hogy a PNL 100 évvel ezelőtt sok jót tett Románia történelmében" - jegyezte meg. Közölte, hogy 110 támogató aláírásra számít a liberálisoktól a bizalmatlansági indítvány benyújtása előtt. "Szeretném, ha néhány órán belül Ciucă úr válaszolna nekünk, talán néhány órán belül el tudja hozni az aláírásokat is" - jelentette ki.
Lasconi elmondta, hogy az USR nem fogott volna hozzá a bizalmatlansági indítvány előkészítéséhez, ha nem értesült volna arról, hogy Nicolae Ciucă "nyitott" a kormányból való kilépésre. Emlékeztetett: pártja korábban többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a "Kommunista Párt maradványaiból" kinőtt PSD magához akarja ragadni a teljes hatalmat és lábbal akarja tiporni a demokráciát.
"Romániának jobboldali kormányra van szüksége ahhoz, hogy csökkentse a munkavállalók és a kisvállalkozók adóterheit. Romániának olyan államra van szüksége, amelyben megreformáljuk az alkotmánybíróságot, ahogyan azt a kollégáim az évek során meg is próbálták" - nyilatkozta az USR elnöke.
Hozzátette, hogy a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájakor számít a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szavazataira is, de az indítvány benyújtása előtt nem fogadják el a párt támogató aláírásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában