Sakk

2 órája

Nemzetközi sakkviadal Bihardiószegen

Az elmúlt hétvégén harmadik alakalommal szervezték meg a megyében kuriózumnak számító, Bihardiószeg Kupája Sakkversenyt. Nemcsak az ország különböző szegletéből, de Magyarországról is érkeztek játékosok.

Mészáros D. Elek

Szinte a semmiből robbant be közel hét éve a sakktársadalom köztudatába Bihardiószeg neve, azóta nemcsak hivatalosan jegyzik az ottani egyesületet, hanem több versenyen is bizonyítottak. Az egyesület megálmodója, hajtómotorja Törő Gyula, aki mellé betársult edzőnek Szél Sándor, a megyei sakkszövetség titkára is. A szárnybontogatást követően, ma már maga Törő Gyula tartja az edzéseket. A hétvégén zajlott bábutologatás igazolt játékosoknak lett meghirdetve. A hatfordulós játszmák kétszer harmincperces gondolkodási idővel, lépésenként 30 másodperc bónuszszal folytak. A „profik” mellett lehetőséget biztosítottak olyan kezdőknek is, akik még most ismerkednek e gondolkodásra késztető sportággal. A játékosok a helyiek mellett Temesvárról, Kolozsvárról, Nagyváradról, Déváról, Hajdúszoboszlóról és Debrecenből érkeztek. A Diószegi RMDSZ és a helyi tanács támogatása mellett egy magánszemély, a debreceni Papp Attila is jelentős mértékben hozzájárult a költségek finanszírozásához. 

A nyitónapon, miután Dan Raţ FIDE-bíró ismertette a betartandó szabályokat, Mados Attila polgármester köszöntötte a résztvevőket. „Köztudott, hogy az emberi agy kapacitásának elenyésző részét használjuk életünk során, amit az internet megjelenésével »sorvadásra« ítéltük. A mesterséges intelligencia beszivárgása további hanyatlást eredményezhet. Éppen ezért örömmel konstatálom, hogy vannak fiataljaink, akik a tiszta ész forrásából merítenek, hisznek a gondolkodás erejében” – fogalmazott Mados. Szabó Ödön parlamenti képviselő három pontban öszszegezte a szellemi sport jelentőségét. 

 

Kiemelte, a gyermekeket nem küldik, hanem hozzák a szülők sakkozni, esetenként maguk is leülnek a tábla mellé. Ez a példamutatás fontossága. Ugyanakkor a sakk egy olyan stratégiára tanít, amely túlmutat a jelen történésein, négy-öt lépéssel előre láttat. Legalább ennyire nagy jelentőséggel bír, hogy egy bizonyos dologra, történésre való fókuszáló készséget is fejleszt, ami ebben a zajos világban értékelendő – sorolta a képviselő. 

Szombaton a kezdő, nem jegyzett sakkozók versenye befejeződött. Első helyen végzett Erdei Stefánia Szentjánosról, a második legjobb eredményt az érbogyoszlói Ozsváth Dominik érte el, míg a harmadik helyre a diószegi Stoica Denist érdemesítették. A szervezők kikapcsolódásról is gondoskodtak, a Padalja pincesoron Kun Barna borász fogadta a játékosokat, ismertetőt tartott a helyi borászat múltjáról, borkészítési technikákról. Vasárnap három kategóriában hirdettek eredményt. A 10 éves felső korhatáros sakkozók közül a Nagyváradi Agora játékosa, Csilik Erik bizonyult a legjobbnak, a Nagyváradi Crişul bábutologatója, Pîrlog Sebastian követte a rangsorolásban, míg Anei Eduard (Agora) harmadik lett. A 11–14 éves korosztályosok első három helyezettje a helyi egyesület játékosai közül került ki. Sorrendben Martin Krisztián, Lunczer Dániel és Bartha Benjámin. A felnőtt kategória első és harmadik helyezettje Paul Darius-Bogdan és Gardó Ferenc, mindketten az Agora csapatát erősítik. Közéjük ékelődött a rangsorolásnál Mateia Benone-Nicolae, aki a Temes megyei Mediator játékosa.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!