Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.06.23. 09:58

Családfenntartó diákok

<p>Nyíregyháza - Vajon mire költik a szorgalmas diákok a nyári kerestüket? Utánajártunk: nyaralás, buli, telefon,&#160; többszázuknál családi vacsora lesz a keresményből. &#160;<a href="http://video.szon.hu/members.feketemoso/Megkerdeztuk%20Diakpenz-Sipeki.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

Javában tart a vakáció és ezúttal az igazi  nyár is megmutatta oroszlánkörmeit. Megnövekedett a fagyizók, kávézók forgalma, sokan a teljes kikapcsolódásnak, a pihenésnek szentelik idejüket. Diákok tízezrei viszont ahelyett, hogy a szabadságot élveznék, munkába álltak. Vannak akik az egész nyarukat, sőt a tanév egy részét is a munkának szentelik, többen csak a vakáció elején dolgoznak pár hetet, hogy aztán élvezhessék munkájuk gyümölcsét. A pénzből van aki nyaralásra, van aki divatos ruhára, van aki márkás telefonra, esetleg jogosítványra gyűjt.

A diákmunkára ilyenkor óriási a kereslet a szabadságolások miatt, tudtuk meg Nagyné Katalintól, az egyik diákszövetkezet munkatársától.  Keresnek középiskolásokat és egyetemi-főiskolai hallgatókat könnyű fizikai munakára és irodai teendőkre egyaránt.

A legkedveltebb a borítékolás, csomagolás, szórólapozás és a tolmácsolás.

– Mintegy háromezren fordulnak meg nálunk nyaranta. A főállásban dolgozó, ám szabadságon lévő felnőtteket helyettesítik diákmunkásaink. Nappali műszakban 377 forint, éjszaka 434 forint az órabérük. Félezernyi fiatal, tanév közben, iskola mellett is dolgozik – nehezen nyílnak meg – de kiderült, náluk ők a családfenntartók, munkanélküli szüleik helyett - mondta Katalin.

– Zsebpénz kiegészítésnek szánom a diákmunkával keresett pénzemet – felelte kérdésünkre Mányik Andrea. – Emellett a tanév eleji kiadásokhoz is szeretnék a magam módján hozzájárulni. Jó lenne megszerezni a jogosítványt is, és ha elegendő pénzt tudok összegyűjteni a nyáron, lehet, hogy beiratkozom egy autósiskolába – mondta a fiatal lány.

Zsukai Nóra kifejezetten szórakozásra gyűjt.

– Egy hosszabb utazásra szeretnék befizetni a nyári keresetemből. Leginkább külföldre vágyom. Ám jövőre már végzős leszek és gondolkodom azon is, hogy majd a ballagásra költöm a fizetésemet,  de ez még arrébb van egy kicsit – tudtuk meg Nórától.

Ki vállalhat diákmunkát?

Aki elmúlt 17 éves és nappali tagozatos. A jelentkezéshez szükséges a hallgatói jogviszony igazolása, személyigazolvány lakcímkártyával, és bankszámlaszám. Így regisztrálhatja magát a közvetítőirodáknál, akik már jó előre felvették a kapcsolatot a cégekkel, és felmérték hová, milyen munkára, hány diákot várnak nyáron. Ők kötnek szerződést a diákokkal és a céggekkel, s biztosítják a megfelelő munkakörülményt és a munkabért.

Takarékosabban gazdálkodnak

A pszichológusok szerint van tudatformáló szerepe és számtalan jó hatása a mai fiatalság viselkedésére a diákmunkának, azonban nem ez inspirálja őket arra, hogy nyáron dolgozzanak. Egyszerűen sikk melózni a szünidőben. A szülők többsége is örül ennek a „divatnak” –  társadalmi helyzettő függetlenül. Malakucziné László Terézia középiskolás gyerekei évről évre dolgoznak nyaranta. Szerencsére nem kenyérre kell a pénz, meséli, de akkor is örül a fiatalok döntésének. Azt tapasztalta, hogy az így szerzett jövedelemmel sokkal takarékosabban gazdálkodnak a fiatalok. Kétszer is meggondolják mit vesznek meg belőle, vagy mire fordítják. Azt is megfigyeltem – meséli – hogy a fizetésből vett dolgokra sokkal jobban vigyáznak, mintha tőlem kapták volna. És az sem mellékes, hogy sokkal együttérzőbbek lettek. Már tudják mit jelent, ha egy tikkasztó kánikulai munkanap után azt mondom: fáradt vagyok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!