ERDON Helyi hírek

2010.09.09. 15:20

Újra vörösréz borítás a bihari református templomon

<p>Bihar megye - Látványos munka zajlott az elmúlt hetekben, illetve zajlik még most is a bihari református templomnál: a torony és a tető visszakapta vörösréz borítását. Ugyanakkor kezdődik a belső renoválás is. Tervezik a régi, Földvárban volt turulmadaras emlékmű visszaállítását egyházi területre.</p>

A bihari reformátustemplom az első világháborút megelőzően vörösrézzel volt befedve, de a világégéskor, sok más beszolgáltatáshoz hasonlóan, a rézre is szükség volt, a tetőre horgonyzott bádoglemez került. Ez az idők folyamán teljesen tönkrement, és most lehetőség adódott újra a vörösréz borításra, tudtuk meg Csernák Béla bihari lelkésztől. A torony 60 méter magas, a tető 800 négyzetméter felületű. A tornyon végzett munka látványnak sem volt utolsó, egy hatalmas daru emelte a munkásokat a magasba. Az állványzatot lebontás után máris a templomba viszik, mivel kezdődik előbb a belső, majd utána a külső felújítás.

Területet adtak el

A templomot legutóbb 1996-ban renoválták, a református világtalálkozó alkalmából, az orgonát pedig a templom építésének 200. évfordulójára, 2002-ben javíttatták meg. A mostani költségeket abból tudják fedezni, hogy az egyházközség egy darab földjét megvette az állam az autópálya építésének céljával. A kapott összegből emellett kifizethették a parókiaépítés után maradt adósságot, továbbá vettek máshol egy, az eladottnál nagyobb darab területet. A renoválás teljes vakolatcserét jelent, illetve a plafont is meg kell erősíteni, mert a korábbi beázások meggyengítették. Mint megtudtuk, a mintegy 1500 fős gyülekezetben a temetések száma duplája a keresztelőkének, és esküvő is kevés van. Az egyházközség több ingatlanját is visszakapta, valamennyit "lerobbant" állapotban. Az egyiket hollandiai segítséggel felújították, abban most óvoda működik, az egyiket lebontották, a harmadikban szükséglakások vannak.

Kálvin szobor a templomkertben

A temetőben 1985 óta van a reformátusoknak kápolnája, melyet temetésekkor minden más gyülekezet is használt, tavaly a római katolikusoké is elkészült. A reformátusok 600 méternyi kerítéssel övezték temetőjüket, amit a római katolikusok folytattak tovább a maguk részén, a többi gyakorlatilag bekerítetlen. A templom kertjében tavaly avatták fel Kálvin János mellszobrát, ahol áll egy turulmadaras emlékmű is. Apropó, emlékmű, korábban a Földvárban volt turulmadaras emlékmű, melyet az első világháborút követően szétromboltak. Aztán egy másik emlékmű 1942-ben került a templom kertje mellé, mely az 1960-as évekig maradhatott a helyén.

Összeszedték az alapzatot

Szeretnék újra felállítani a hajdan volt első emlékművet, egyházi területen, mondta el Csernák Béla. A Földvárból eltűnt alapzat kőtömbjeit sikerült összeszedni, némelyiket kerítésekből kiemelve, a csőrében kardot tartó turult pedig - használható fotó híján - grafikák alapján fogják rekonstruálni. Minderre akkor kerülhet sor, ha lesz rá pénz. Végezetül visszatérve a templomhoz, amíg zajlik a belső felújítás, a Bárka nevű gyülekezeti házat használják istentiszteletekre, esküvőkkor, és a közelgő tanévnyitókor, illetve a szüreti bálkor is, ugyanis mindkét utóbbi esetben is hagyományosan a templomban kezdődnek az események.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!