ERDON Helyi hírek

2010.09.27. 16:12

Leader Biharban: egy lépéssel közelebb

<p>A múlt héten fontos előrelépés történt a Bihar megye határ menti településeit tömörítő Leader akciócsoport működésében: hetvenhat alapító taggal jogi státuszt nyert a HACS egyesület.</p>

Honlapunkon is olvashattak már arról a Leader akciócsoportól, mely Bihar megye határ menti településeit tömöríti. Idén télen az alakulás kezdeti fázisában lévő csapatot elkísértük egy tapasztalatcserén alapuló találkozóra a Pest megyei Tápiógyörgyére, ahol magyarországi szakemberek számoltak be azokról a sikeres fejlesztésekről, melyek a Leader program segítségével valósultak meg. Az azóta eltelt idő alatt elkészült az akciócsoport stratégiája, amit a múlt hét pénteken fogadott el a frissen alakult Bihar megyei Helyi Akciócsoport Magyarország Mentén (HACS) elnevezésű egyesület. Az egyesület alakuló ülésén - néhány hiányzótól eltekintve - a hetvenhat alapító tag vett részt: polgármesterek, cégvezetők, civilszervezetek képviselői összesen harmincnégy határ menti településről. Az egyesület célja a térség fenntartható fejlődési stratégiájának közös erővel való kidolgozása és megvalósítása. A HACS 2.692,95 négyzetkilométernyi területet fed le Bihar megye nyugati, észak-nyugati és dél-nyugati részéről Érkörtvélyestől Nagyszalontáig, Tótitól Olcsáig. A térség összlakossága meghaladja a 140 ezer főt.
 

Alakülő ülés


Az alakuló gyűlésen a résztvevők egyöntetűen elfogadták a működési szabályzatot, és a stratégiát is. Az egyesület vezetőjének Nagy-Máté Andrást, a megalakulást kezdeményező Ego Trade Határ Menti Vállalkozásfejlesztési Információs Iroda ügyvezető elnökét választották meg. A Vezetőségi Tanács tagja Török László, Nagyszalonta polgármestere, Nagy Miklós, Szalárd község polgármestere, illetve a Bihar megyei Biogazdálkodók Egyesületének elnöke és Domahidi Sándor, az Agro Sanvet Kft. igazgatója lett. Aki bővebb felvilágosítást szeretne az egyesület működéséről, az jelentkezhet a borsi székhelyen (417075, Bors, Str. Proncipală nr. 112), a 0259/316-095-ös telefonszámon, vagy az info@galbihor.ro drótposta címen vagy megtekinthetik a www.galbihor.ro honlapot. 

Mészáros Tímea

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!