ERDON Helyi hírek

2011.02.09. 18:21

Zöld övezetekkel a jobb életért

<p>Hargita megyei - Öt Hargita megyei település parkosítási tervének finanszírozásáról döntött a kormány a február 9-i kormányülésen.</p>

Gyergyóremete, Csíkszereda, Csíkkozmás, Borszék és Csíkmadaras helyi tanácsa 3 900 565 lejt fordíthat zöldfelület növelésre a Környezetvédelmi Alaphoz 2009-ben benyújtott és kedvezően elbírált pályázatoknak köszönhetően. A 2009-ben meghirdetett pályázati kiírás alkalmával a Környezetvédelmi Alaphoz több mint 1 000 parkosítási tervet nyújtottak be. A kormány ezekből a február 9-i ülésen 285 terv finanszírozását hagyta jóvá közöttük az öt Hargita megyei pályázatot – tájékoztatott Lőrincz Csilla a Környezetvédelmi Alap alelnöke. Lőrincz Csilla elmondta, hogy a Környezetvédelmi Alap parkosítási programjának célja a települések életminőségének javítása a zöld területek növelése által.

A pályázati dokumentáció összeállításában a helyi önkormányzatoknak Hargita Megye Tanácsa fejlesztési szakemberei adtak szakmai tanácsadást és a dokumentációk eljuttatásában a Környezetvédelmi Minisztériumba szintén a megyei tanács vállalt közvetítői szerepet. Borboly Csaba megyeitanács-elnök a hír kapcsán elmondta, hogy Hargita megye még kiterjedt erdős területekkel rendelkezik és ugyancsak itt található néhány egyedi természeti ritkaság. Ebből kell tőkét kovácsolni és jól gazdálkodni természeti környezettel.

A jó gazdálkodás megköveteli, hogy befektessünk a természeti környezetbe és a zöld övezetekbe. Hargita megye élen jár a Környezetvédelmi Alap által meghirdetett Zöld Ház programban is, és tud alapokat lehívni zöldövezet gyarapításra is. A megyei tanács elnöke szerint a Hargita megyei sikerekben jelentős érdemük van a Környezetvédelmi Alap élén  levő RMDSZ-es szakembereknek is, akik nem kis energiaráfordítással tájékoztatják a helyi és megyei önkormányzatokat a lehetőségekről. parkosítási program 2007-ben indult, azóta az Alap 365 parkosítási tervet szerződött le, ebből jelen pillanatig 263 beruházás készült el, és további 102 terv kivitelezése van folyamatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!