ERDON Helyi hírek

2014.07.21. 14:44

Elkezdhetik a kinyomtatást

<div style="margin-top: 0; margin-bottom: 0;">Gyakorlatilag hozzá lehetne fogni az érettségi oklevelek kinyomtatásához, nyilatkozta a napokban Remus Pricopie oktatási miniszter. <span lang="hu-HU">Nem tudni azonban arró</span><span lang="ro-RO">l</span><span lang="hu-HU">, hogy</span> ez mikorra várható<span lang="hu-HU">.</span></div>

Gyakorlatilag hozzá lehetne fogni az érettségi oklevelek kinyomtatásához, nyilatkozta a napokban Remus Pricopie oktatási miniszter. Nem tudni azonban arról, hogy ez mikorra várható.

Mint arról már beszámoltunk, az idén országszerte igazolásokat kaptak az érettségizettek, ugyanis a tanügyminisztérium az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) ankétja következtében felbontotta a szerződést az oklevelek kinyomtatásával megbízott Romdidac céggel. Szintén csak igazolást kapnak azok is, akik elvégeztek egy felsőoktatási intézményt. Főleg azokat utóbbiak közül érinti rendkívül rosszul ez, akik Magyarországon szeretnének mesterizni, ugyanis ott egy új jogszabály szerint külföldön elvégzett felsőoktatási intézmény esetén csak az eredeti oklevelet veszik figyelembe, az igazolást nem.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a kormány jóváhagyta azt a határozatot, amely szerint az oklevelek kinyomtatása száz százalékban a tanügyminisztérium hatáskörébe kerül, és az állami nyomdán (Imprimeria Naţională) keresztül hajtja majd végre.

A DNA azért kezdeményezett ankétot, mert a Romdidac cég, mely 1989-ig az oktatási minisztérium igazgatóságaként működött, ezt követően is exkluzív joggal rendelkezett az oklevelek kinyomtatására. Az ankét nyomán az oktatási minisztérium lemondott az együttműködésről a Romdidac céggel és nekifogott a szükséges eljárásoknak ahhoz, hogy ezt követően az állam végezze ezt, az állami nyomdán keresztül. Az oktatási miniszter egyúttal azt nyilatkozta: véleménye szerint a közbeszerzési eljárás nem egy alternatíva ebben az esetben, az oklevelek kinyomtatása állami monopólium kell legyen. Ez azért is fontos, tette hozzá, mert ezzel egyidejűleg egy adatbank is létesülhetne,mely lehetővé tenné az oklevelek leellenőrzését. Az oktatási minisztérium nyilatkozata szerint az érettségizettek egy éven keresztül használhatják ezeket az igazolásokat mind az országban, mind külföldön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!