ERDON Helyi hírek

2018.01.15. 08:36

A cukorgyár bezár, a telekbiznisz beindul

Alig pár nappal a váradi cukorgyár bezárásának bejelentése után a tulajdonosok máris vevőt keresnek a területre. Egyesek szerint a tulajdonosok nem is akarták, hogy a termelés folytatódjon.

Alig pár nappal a váradi cukorgyár bezárásának bejelentése után a tulajdonosok máris vevőt keresnek a területre. Egyesek szerint a tulajdonosok nem is akarták, hogy a termelés folytatódjon.

Nem sokkal azt követően, hogy a német tulajdonosok bejelentették a váradi cukorgyár bezárását, máris vevő után néztek, akinek el lehetne adni az így kihasználatlanul maradó, 354.000 négyzetméteres területet, annak ellenére, hogy az első elbocsátásokra majd márciusban lehet számítani. Ahogyan arról beszámoltunk, a gyárat szerette volna megvenni egy termelői szövetség, de az anyagiakban nem tudtak zöld ágra vergődni az eladóval. A bezárást akkorra tervezik, amikorra feldolgozzák a raktáron lévő nyersanyagot és túladnak a raktárkészleten.

A telekvásárlásra sajtóhírek szerint elsőként a váradi Polgármesteri Hivatal jelentkezett be, bár Ilie Bolojan polgármester a maga részéről nem erősítette ezt meg, de megjegyezte, hogy a városvezetés igyekszik lefedni minden olyan „fehér foltot”, ami a város térképén mutatkozik, ahogyan tette azt az egykori Sinteza esetében is.

Felértékelés

A cukorgyár területe 354.000 négyzetméter, ingatlankereskedők szerint az ipari zónában egy négyzetméter 35 és 50 euró körüli árat ér, vagyis a kisebb összeget véve alapul is mintegy 12,3 millió euró a tét. Az sem elhanyagolandó a felértékelésnél, hogy a gyárnak belső vasútvonala van, mely Biharpüspökiben csatlakozik a hálózathoz, továbbá „utcafrontja” van az E 60-as országútra, van szennyvíztelepe, munkásszállásként és étkezdeként használt külön épülete. A gyár bezárása természetesen nemcsak az ott (még) dolgozó 214 alkalmazottat érinti, de a megye gazdaságára is kihat. A Bihar megyei Területi Munkafelügyelőséghez (ITM) eljuttatott terv szerint a dolgozókat két ütemben bocsátják el: az első szakasz március 6-án kezdődik és szeptemberben ér véget.

Veszteségek

A megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Nicolae Hodişan belátott a cukorgyár esetleges eladásáról szólt tárgyalások kulisszái mögé, szerinte az eladó nem is igazán akarta nyélbe ütni a boltot, inkább a piaci bizonytalanság megteremtése lehetett a céljuk. A termelők valószínűleg átállnak nagykultúrák termesztésére, gondot az jelenthet, hogy korábban beszereztek olyan felszereléseket, melyek csak a cukorrépa-termesztésben hasznosíthatóak. Veszteség továbbá, hogy bukják a cukorrépa után járó többlet támogatást is. A gyár ellátására Bihar megyében 21 gazdálkodó termelt cukorrépát 2500 hektáron, az ország nyugati részében összesen 7000 hektáron termeltek alapanyagot. A gyár bezárásával az az igazi gond, hogy azzal megszűnik egy ipari ágazat az adott zónában, hiszen egy ilyen létesítmény egy valóságos kolosszus, nem lehet több kisebbel kiváltani, mint például egy tejüzemet, nyilatkozta Nicolae Hodişan.

Rencz Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!