Semmilyen kockázatot nem akartak vállalni

2024.06.26. 20:32

A portugál C csapatnak esélye se volt Georgia ellen

A felforgatott portugál együttes nem tudta azt megtenni, mint pár napja Spanyolország, s nagyon simán kikapott Georgia ellen a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában. Ezzel a magyar válogatottnak is búcsúznia kell a tornától, mivel csak Horvátország zárt nála kevesebb ponttal harmadikként.

Kvanduk Bence

Kvaratskhelia 90 másodperc után betalált a portugáloknak

Fotó: Kevin C. Cox/Getty Images

Labdarúgó Európa-bajnokság
F csoport, 3. forduló
GEORGIA–PORTUGÁLIA 2–0 (1–0)
Gelsenkirchen, Veltins Arena. Vezette: Sandro Schärer (svájci).
GEORGIA: Mamardashvili – Kakabadze, Gvelesiani (Kvirkvelia, 76.), Kashia, Lochoshvili (Tsitaishvili, 63.), Dvali – Chakvetadze (Mekvabishvili, 82.), Kochorashvili, Kiteishvili – Mikautadze, Kvaratskhelia (Davitashvili, 82.). Szövetségi kapitány: Willy Sagnol.
PORTUGÁLIA: Costa – Dalot, Pereira, A. Silva (Semedo, 66.), Inacio – Pedro Neto (Diogo Jota, 75.), Palhinha (R. Neves, a szünetben), J. Neves (M. Nunes, 75.) – Conceicao, C. Ronaldo (G. Ramos, 66.), Joao Felix. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez.
Gólszerzők: Kvaratshkelia (2.), Mikautadze (57. – büntetőből).

ÖSSZEFOGLALÓ

Már a második perben sokkolta a teljesen felforgatott portugál válogatottat Georgia. Antonio Silva adta el a labdát, amivel Mikutadze ki tudta ugratni Kvaratshkeliát, aztán a csatár nyugodtan eltette Costa mellett a bal alsóba. Ezt követően igyekeztek a portugálok egyenlíteni, de kevés fantázia volt a támadásaikban, Cristiano Ronaldót pedig remekül vették ki a játékból a grúzok. Ha pedig arra volt szükség, akkor Mamardashvili védett, de nehéz dolga nem igen volt.

A fordulást követő első öt percben még voltak lehetőségei Portugáliának, de aztán felborult a pálya. Az 57. percben ismét Antonio Silva volt a negatív főszereplő. Összehozott egy büntetőt Georgiának, amit Mikautadze magabiztosan lőtt a kapuba. A kétgólos hátránynál már semmit nem akart kockáztatni Roberto Martínez, így sem Bruno Fernandes, sem Bernardo Silva nem érkezett, de még Cristiano Ronaldót is levette a pályáról. Egyáltalán nem volt benne ezt követően a gól Joao Félixék játékában, Mamardashvilinek a 90. percig nem is kellett védenie, miközben a georgiaiak többször is közel jártak egy harmadikhoz.

Portugália veresége egyben azt is jelentette, hogy két négypontos együttes van az F csoportban, s így a harmadik helyezettje több pontot szerzett, mint Magyarország, így a mieink nem lesznek már ott a legjobb tizenhat között.

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, hogy az eddig jó benyomásokat hagyó Georgia mire megy az egyre jobb formában játszó portugál együttes ellen!

90+6. perc: Vége a mérkőzésnek! Köszönjük, hogy velünk szurkoltak!

90+1. perc: Felix találta meg az ötösön belül Semedót, de Mamardashvili óriásit védett.

85. perc: Mikautadze parádézik. Semedot bőrözte be, majd Davitashvili elé tálalt, aki az oldalhálóba lőtt.

82. perc: Újra cserélt Georgia. Chakvetadze és Kvaratskhelia helyére Mekvabishvili és Davitashvili érkezett.

76. perc: Cserélnek a grúzok is. Gvelesiani helyére Kvirkvelia érkezett.

75. perc: Cserél Portugália! Pedro Neto és Joao Neves helyett Diogo Jota és Matheus Nunes érkezett.

72. perc: Chakvetadze lépett ki Mikautadze indításával, de tizenhat méterről fölé lőtt.

65. perc: Cseréltek a portugálok! Cristiano Ronaldót és Antonio Silvát Goncalo Ramos és Semedo váltotta.

63. perc: Csere Georgiánál! Lochoshvilit Tsitaishvili váltotta.

57. perc: GÓÓÓÓÓL! Kettővel megy Georgia! Mikautadze a bal alsóba gurított, hiába vetődött jó irányba Costa. 2–0

55. perc: Antoni Silva újra óriásit hibázott, összehozott egy büntetőt Georgiának.

Georgia–Portugália
Egy apró érintés is elég volt a büntetőhöz
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

53. perc: Sárga lap! Rúben Neves kapta visszarántásért.

50. perc: Kvaratshkelia kapott remek labdát, de rosszul találta el, így Costa könnyedén fogta a kísérletét.

47. perc: A bal oldali szögletet követően Cristiano Ronaldo elé került a labda, de lövése egy védőről a kapu fölé perdült.

46. perc: Conceicao próbálkozhatott ígéretes helyről, de Dvali blokkolt.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés! Cseréltek a szünetben a portugálok. Palhinhát Rúben Neves váltotta.

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

45. perc: Joao Felix lőtt 17 méterről, de Mamardashvili leért a bal alsóba tartó labdára.

44. perc: Sárga lap! Pedro Neto kap sárgát műesésért.

36. perc: Egy közeli szabadrúgás épp csak centikkel suhant el az egyik grúz játékos feje fölött, így végül nem forgott veszélyben a kapu.

35. perc: Palhinha ugratta ki Cristiano Ronaldót, de a támadó egy ütemmel elkésve lőtt, és így egy védő bele tudta tenni a lábát a labda útjába.

30. perc: Joao Félix unta meg, hogy nem jutnak közelebb a georgiai kapuhoz, 18 méterről ballal lőtt, de kicsivel célt tévesztett.

28. perc: Sárga lap! Cristiano Ronaldo kapta reklamálásért.

28. perc: Egy bal oldali beadásba csak beleütni tudott Mamardashvili, így került Conceicao elé a labda, aki kapásból az oldalhálóba lőtt.

16. perc: Cristiano Ronaldo 22 méterről lőtt meg jól egy szabadrúgást, de Mamardashvili fölé tudta öklözni a labdát.

2. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezet Georgia. Kvaratskhelia ugrott ki a védők közül Antonio Silva labdaeladása után, és eltette a bal alsóba a labdát a tehetetlen Costa mellett. 1–0

1. perc: Elkezdődött a találkozó! A labdát a világoskékben játszó portugálok indították útjára, Georgia piros-feketében a pályán.

20:55 – Felcsendültek a himnuszok, hamarosan kezdünk!

20:34 – A hangulattal nem lesz probléma

20:33 – Cristiano Ronaldo is becsekkolt

20:23 – Defenzívebb felállást választott Georgia

A leadott összeállítások szerint ezúttal három helyett öt védővel kezdenek majd a grúzok, de a két csatár így is megmarad. A névsor négy helyen változott. Kvirkvelia, Tsitaishvili, Davitashvili, Mekvabishvili helyett Kiteishvili, Chakvetadze, Gvelesiani és Lochoshvili kapja meg az esélyt.

20:17 – Felforgatta a kezdőjét Roberto Martínez, de Cristiano Ronaldót benne hagyta

A portugálok szövetségi kapitánya a teljes védelmet, két középpályást és két támadót is lecserélt a Georgia elleni meccsre a Törökország ellenihez képest. A Cancelo, Dias, Pepe, Nuno Mendes kvartett helyett ma Dalot, Pereire, Antonio Silva és Inacio segíti majd a kapus, Costa dolgát. A tengelyben Palhinha jobbján Vitinha helyett Pedro Neto, míg balján Bruno Fernandes helyett Joao Neves játszik majd. Elől Cristiano Ronaldót Francisco Conceicao és Joao Félix fogja segíteni Bernardo Silva és Rafael Leao helyett. Utóbbi sárgalapos eltiltás miatt nem játszhat. Mindkettőt műesés miatt kapta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában