Remek eredmények

2024.05.31. 13:03

Magyarország a globális élmezőnyhöz tartozik a napenergia hasznosításában

Az EMBER nemzetközi think-tank friss összegzése szerint tavaly a világ 28 országa, köztük Magyarország növelte legalább 1 gigawattal (GW) a naperőművei beépített teljesítményét – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken a Facebook-oldalán.

MW

A jövő a zöldenergiáé

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

A tárca bejegyzésében jelezte: a globális bővülés rekordmértékű, 346 GW volt 2023-ban. Az új megújuló kapacitások mintegy háromnegyedét adták a múlt évben üzembe helyezett napelemek.

Magyarország 2022-ben múlta felül először az 1 gigawattos szintet a napenergiás teljesítménynövekedésben. A tavalyi év ennél is magasabb csúcsot hozott több mint 1,6 gigawattal. A lendületes gyarapodásnak köszönhetően a korábban 2030-ra megcélzott 6 gigawattot már idén februárban elérte az ország.

 A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért a következő évtized elejére kétszer nagyobb, 12 gigawattnyi napenergia-kapacitással számol. Az ismert fejlesztési tervek alapján ez a várakozás nagy biztonsággal teljesíthető 

– közölte az EM.

A tárca tájékoztatása szerint 2024 első négy hónapjában 362 megawattal nőtt a hazai ipari és háztartási méretű naperőművek összes beépített teljesítménye. Az időarányos előrehaladás alapján tehát Magyarország idén is megőrizheti helyét az 1 gigawattos országok elitklubjában – fogalmaztak.

A Napenergia Plusz program támogatásával a mostanáig megszületett döntések alapján több mint 14 ezer család létesíthet modern napelemes rendszereket – ismertette az EM.

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az ipartelepeken, az otthonokban és a gépkocsikban is. A kormány a futó programokban 200 milliárd forinttal ösztönzi a családok és vállalkozások beruházásait

– emelték ki.

Az EMBER korábban közzétett jelentése szerint Chile és Görögország után Magyarországon a világon a harmadik, Európában a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben – írta bejegyzésében az EM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában