Etnográfia

2024.04.24. 15:33

Ősszel nyílik meg a Néprajzi Múzeum állandó kiállítása (videó, galéria)

Már épül, és a tervek szerint szeptemberben nyílik meg a Néprajzi Múzeum minden eddiginél nagyobb és átfogóbb, mintegy háromezer műtárgyat bemutató állandó kiállítása.

MW

Bosnyák övcsatok és ékszerek és láthatók lesznek

Forrás: Liget Budapest

Fotó: Mohai Balázs

A régi értékeket megőrző és felújító, valamint új értékeket létrehozó városi fejlesztés, a Liget projekt, a legnagyobb kulturális fejlesztés Európában, amelynek részeként a Néprajzi Múzeum is megnyithatta kapuit 2022-ben – emlékeztetett Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a kiállítás előkészületeit bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Hozzátette: 

az átadás óta a felújított Ligetet és intézményeit mintegy hárommillióan látogatták meg.

A miniszteri biztos felidézte, hogy a Néprajzi Múzeumnak mintegy százötven éves története alatt eddig nem volt olyan épülete, amelyet az intézmény céljaira, igényeire terveztek volna. Ezért az elmúlt két évben a múzeum elkezdte belakni az új otthonát és időszaki bemutatókat rendezett, valamint az új, állandó kiállítás koncepciójának tervezése zajlott.

A Néprajzi Múzeum gyűjteményének minden korábbinál nagyobb része lesz megismerhető az épülő kiállításon, amely a tervek szerint szeptemberben nyílik meg – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a munkálatok miatt az épület júniusban, a múzeumok éjszakáját követően szeptemberig zárva lesz. Azonban a tetőkert, a konferenciaterem, a könyvtár és az étterem zavartalanul látogatható marad.

A főigazgató elmondta, hogy az új kiállítás háromszor nagyobb területen mutatja be a gyűjtemény magyar és nemzetközi vonatkozású anyagát, mint a régi, Kossuth téri épületben. A nagyszabású tárlaton nyolc tematikára osztva ismerhetik meg a látogatók a magyar hagyományokat és más népek kultúráját. A bemutatón a gyűjteménybe került műtárgyak élete, a szakemberek terepmunkája, a múzeum története, a népművészet is fókuszba kerül, miközben a művészet és az etnográfia viszonyáról, az őstörténeti kutatásokról, az örökség fogalmáról is képet kapnak a látogatók.

Az új tárlatban egyszerre, egymásra reflektálva tudjuk bemutatni a magyar, a Kárpát-medencei és a távolabbi kultúrákat, és civilizációkat képviselő tárgyainkat

– fűzte hozzá.

A múzeumban zajló munkálatokról készült képgalériát alább tekintheti meg:

A Néprajzi Múzeum Európa egyik kiemelkedő szakmúzeuma, 2022-ben átadott új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. Gyűjteményében 232 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket is őriz. 

A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékein kívül itt található a térség legnagyobb, távoli kontinensek népeinek kultúráját reprezentáló etnográfiai anyaga, amely a 17. századtól napjainkig mutatja be a mindennapi élet, az emberi lét, a közösségi kapcsolatok különböző megnyilvánulási formáit.

Az ezredfordulótól kezdve a Néprajzi Múzeum a muzeológiai kutatások és a néprajzi muzeológia megújításának egyik legfontosabb magyarországi központjává vált, ahol kiemelt hangsúlyt kap a kortárs társadalmi jelenségek dokumentálása, a meglévő műtárgyállomány digitalizációja is.

A nyári zárvatartás alatt a Néprajzi Múzeum kiállításai, múzeumpedagógiai és szakmai projektjei fesztiválokon, a Petőfi Kulturális Program részeként számos vidéki helyszínen, valamint külföldi nagyvárosokban lesznek elérhetők.

A tárlatrendezésről készült egy látványos videó is, amely itt tekinthető meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában