Online térben

2021.03.04. 13:00

Próbanépszámlálás Őssiben és Szentandráson

Fotó: Illusztráció

Ciucur Losonczi Antonius

A következő hetekben a váradőssi és biharszentandrási lakosság egy része próbanépszámláláson vesz majd részt, mely úttörő módon online fog zajlani. Ez azt jelenti, hogy március 10. és 16. között az alanyoknak a személyüket és a tulajdonaikat érintő kérdésekre kell válaszolniuk.

A Központi Statisztikai Hivatal (INS) korábban kibocsátott közleménye szerint országos szinten március 10. és 31. között bonyolítják le a próbacenzust, mellyel előkészítik a valódit, amit a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztottak 2022 márciusára. A módszertan ellenőrzése és tökéletesítése céljából véletlenszerűen kiválasztottak 50 ezer háztartást egész Romániából. „Bihar megyében 16 nagyváradi és 10 szentandrási kerületet érint a próbanépszámlálás. Egy kerületben körülbelül 50 lakás található” – nyilatkozta a román sajtónak Dana Paşc, a Bihar Megyei Statisztikai Hivatal igazgatónője. A próbanépszámlálásba Bihar megyében összesen közel 1300 háztartás lesz bevonva. A kiválasztott lakosokat szórólapokon értesítik, melyeket a számlálóbiztosok bedobnak a postaládáikba. Újdonságként, a járvány terjedését megakadályozandó, az alanyoknak azt tanácsolják, hogy saját maguk töltsék ki az űrlapokat. Ehhez regisztrálniuk kell a https://rpl.insse.ro/ honlapon, majd az általuk megadott e-mail címre kapnak egy linket, mely az egyéni kérdőívhez irányítja őket. Akik pedig különböző okok miatt nem az online változatot választják, azokat március 22–31. között felkeresik a biztosok, hogy személyesen beszélgessenek velük.

Akárcsak a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor, az INS ezúttal is főleg a lakosság létszámára, társadalmi állapotára és az ingatlanokra vonatkozó adatokat gyűjt. A megkérdezetteknek válaszolniuk kell olyan kérdésekre, mint például, hogy mikor születtek, mi a végzettségük, mivel foglalkoznak, rendelkeznek-e lakással stb. A próbanépszámlálás csak egy gyakorlat, melynek eredményeit nem hozzák nyilvánosságra. Az INS csupán meg akar bizonyosodni arról, hogy jövőre a valódi cenzus problémamentesen le fog tudni zajlani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában