Újratervezés

2022.12.27. 15:16

Ingatlanfejlesztés: megmenekül a régi épület

Az eredetileg tervezettnél kisebb tömbház épül Nagyváradon a Pray György (Berzei) utca 5. szám alatt, és az ottani régi épületet sem bontják le, hanem megőrzik és integrálják az ingatlanfejlesztési tervbe.

Fotó: Claudia Bonchis

BN-összeállítás

A nagyváradi Pray György (Berzei) utcán van a Construcții Bihor cég székhelye, a vállalat az utca másik oldalán, az 5. szám alatt egy tömbházat akar építeni. A Nagyváradi Város- és Területrendezési Bizottság (CMUAT) az idei év elején már jóváhagyta az elképzelést, az időközben elkészített részletes övezeti terv (PUD) azonban rávilágított arra, hogy a telken lévő épület egy történelmi értékű ingatlan. Ennek okán meg kellett változtatni a tervet, eredetileg ugyanis az volt az elképzelés, hogy az utcafronton lévő régi épületet lebontják és a helyére felhúznak egy nyolcszintes tömbházat. A polgármesteri hivatal közleménye szerint a módosítás után megmarad a telken a régi épület, a tömbház e mögött épül majd fel és csak hatszintes lesz (földszint – négy emelet – egy visszahúzott emelet). Az ingatlanban maximum 40 lakás lesz, továbbá kialakítanak 28 parkolóhelyet, melyek közül 12 közparkolóhely lesz. A módosított terveket jóvá kell még hagyja a megyei kulturális igazgatóság és a Kulturális Minisztérium is, jelezte a terv kapcsán Marcel Dragoș alpolgármester.

 

Aparthotel a Körös parton

A múlt heti város- és területrendezési bizottsági ülés egyik legérdekesebb projektje a Füzes (Sf. Apostol Andrei) és az Emilian Mircea Chitul utcák kereszteződésébe tervezett aparthotel dokumentációja volt. A Festum Magnum cég kérte a főépítészi hivatal jóváhagyását a részletes övezeti tervre. A tervezett épület ötszintes lesz, ebben tizenegy lakrész kap majd helyet, a földszinten közélelmezési egység fog működni. Az ingatlan alatt nyolc parkolóhelyet alakítanak ki, ide autólifttel lehet majd lejutni. Radu Fortiș, Nagyvárad főépítésze elmondta, hogy a bizottság jóváhagyta ugyan a tervet, de további módosításokat kért, különösen azt várják el az ingatlanfejlesztőtől, hogy mind a Füzes, mind a Mircea Chitul utcán az új épület jobban illeszkedjen majd az utcafrontba.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában