Könyvbemutató

2024.01.08. 14:58

Révi népmondákról szóló könyvet mutatnak be a Sebes-Körös-völgyi településen

Fotó: Nagy Noemi

BN-összeállítás

A bihari magyarság keleti végváraként emlegetett Rév a néprajztudományban a legrégibb kerámiát előállító fazekasságáról vált nevezetessé, a révi magyarok népi kultúrája azonban mind tárgyi emlékeit, mind pedig folklórját illetően számos további különlegességet rejt. E színes és gazdag tradíciók között táji értelemben is kiemelkedő jelentőségű a révi magyarok népköltészeti hagyományvilága, különös tekintettel a helyi vonatkozású, a helyi szájhagyományban öröklődő mondák és mesék sokasága. 
Vasárnap, 2024. január 28-án, a 10.30 órakor kezdődő református igehirdetést követően a révi templomban kerül bemutatásra dr. Magyar Zoltán A tündérek vára. Révi népmondák című könyve. „Egy kötetnyi terjedelmű folklórgyűjtemény ez, a magyar folklórkutatás történetében a harmadik legnagyobb olyan mondagyűjtemény (400 szöveg), amely egyetlen település népmondáit adja közre. Erre Rév magyar népe is igazán büszke lehet!” – vallja a szerző. 
Dr. Magyar Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Író, folklorista. Fő kutatási területei: folklórszövegek tudományos rendszerezése, történeti mondák, magyar néphit és szentkultusz, mesemondók elbeszélői repertoárja. Eddig több mint 60 önálló kötete és közel száz tudományos publikációja jelent meg magyar és idegen nyelven. Magyarországon kívül Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Szerbiában, Szlovéniában és Írországban végzett néprajzi terepmunkát. A könyvet Meleg Vilmos színművész mutatja be, mindenkit szeretettel várnak – áll abban a meghívóban, melyet Hasas János alpolgármester, a Pro Rév Egyesület elnöke juttatott el szerkesztőségünkbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában