Programajánló

2024.05.13. 15:27

32. Festum Varadinum: keddi és szerdai rendezvények

Forrás: Festum Varadinum

ERDON-összeállítás 

Május 14., kedd 10 óra – Vállalkozó mint mentor. Nekem hogyan sikerült? Helyszín: Szent László Líceum.
10 óra – Az eltévedt sündisznócska. Kocsis Csaba, a berettyóújfalui énekmondó zenés „rendhagyó órákat” tart óvodásoknak és kisiskolásoknak a Szacsvay iskolában.
11.30 óra – „Napsugár” citerapengetők – aprók koncertje a Lorántffy-gimnáziumban.
12 óra – Zenei marathon a művészeti líceumban.
13 óra – A nagyváradi villamosközlekedés története. Nagy István tanár tart a diákoknak előadást a váradi villamosközlekedésről, a kiépüléséről, a villamosok típusairól, a vonalak alakulásáról a Mihai Eminescu Főgimnáziumban.
15 óra – „Volt benne jövő” (?) – településfejlesztés a Partiumban, konferencia a FIX Makerspaceban.
16.30 óra – Varadinum-mozi a Cinema Palaceban: Magyarázat mindenre.
18 óra – Ház délután – versek. Láng Orsolya új kötetében bizalmasának fogadja az olvasót, és megmutatja, milyen, amikor apró balladák képei keverednek emberközi kapcsolatok jeleneteivel, ahogy az anyanyelvünk között az idegen szavak. Helyszín a Léda-ház.
18.30 óra – A vártemplom felújított orgonájának megáldása.
19 óra – Zenét az égbe, magyar versből szívbe – Tarczy Gyula előadóestje a bábszínházban.

Május 15., szerda 10 óra – Életünk a művészet – koncert és képzőművészeti kiállítás a művészeti líceumban. Tizenegyedik osztályos képzőművészet, valamint műépítészet szakos diákok alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők egy komolyzenei koncert kíséretében.
11 óra – Jeles nagyváradi személyiségek. Eminescus tizedik osztályos diákok bemutatókat készítenek híres nagyváradi személyiségekről. Kisebb társaiknak (9. o.) tartják meg előadásaikat egy-egy óra keretén belül. Egymást tanítják, megismerik szűkebb környezetüket.
12 óra – EMIshake. Előadás és workshop a Mihai Eminescu Főgimnáziumban. Bemutatkozik az iskolaújság szerkesztősége, ismertetik az eddigi munkájukat és számaikat. Egy meghívott újságíró beszél a szakmáról. A jelenlevők ötleteket adhatnak, kipróbálhatják magukat.
14 óra – XIV. Varadinum – Szent László, a lovagkirály (rajzverseny, díjkiosztó és kiállítás). A tetszőleges technikával elkészített pályamunkák kiállítása megtekinthető a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.
14 óra – Vállalkozó mint mentor. Nekem hogyan sikerült? Előadás a Szent László Líceumban.
16 óra – Nyílt nap az Orsolya Óvodában.
17 óra – Dr. Szabó József: Adatok Alsó-Érmellék mindennapi életéhez és birtoklástörténetéhez a közép- és kora újkorban. Könyvbemutató a Léda-házban. A kötet célja, hogy a klasszikus és legújabb forrásközlések és feldolgozások felhasználásával, a diószeg-székelyhídi uradalmat birtokolt családok (Gutkeledek, Zólyomiak, Forgácsok, Gyulaffiak, Imreffiek, Varkocsok stb.) birtoklástörténetén és tágabb rokoni kapcsolatrendszerük aprólékos bemutatásán keresztül, valamint hozzáférhetővé vált összeírások felhasználásával és az erdélyi-királyi-oszmán peremvidék Érmellékre vonatkozó hadtörténeti eseményeinek összegyűjtésével komplexen mutassa be Alsó-Érmellék mindennapjait a közép- és kora újkorban. A cél a források feltárása és komplex feldolgozásuk megkezdésével felhívás egy érmelléki helytörténeti diskurzus elindítására.
18 óra – Unitárius zenés istentisztelet.
18 óra – Szent László városa az én városom! – díjátadó az EFA Kiállítási Központban.
18.30 – Markó Béla: Már nem közös – verskötet-bemutató a Léda-házban.
19 óra – Street art – utcára vele? Fórum a FIX Makerspaceben.
19.30 – Ki tud többet? – játékra fel a Könyvmentők bázisán.
20 óra – Dupla rap koncert: Funktasztikus és Holczy! a Gekko Pub & Bánya Klubban.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A további programokról, illetve az esetleges változásokról a festumvaradinum.ro, illetve a facebook.com/varadinum oldalakon lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában