Támogatás

2024.05.27. 16:04

Pályázat a nagyvárad-szőllősi városi kert megvalósítására

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal anyagi támogatásért pályázik az őssi strand átépítésére és a váradszőllősi közpark megvalósítására. A pályázatokat május 26-án nyújtották be a Szektoriális Operatív Programhoz.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

A nagyváradi önkormányzat egy különleges kikapcsolódási övezetet akar kialakítani Váradszőllősön a Trade Center, a Lotus bevásárlóközpont és az ortodox templom melletti szabad telken: itt egy speciális szabadidős övezetet hoznak majd létre, ugyanis helyet fog kapni benne egy zárt botanikus kert, magát a területet 15 különálló övezetre osztják fel és alakítják ki, de lesz ott egy mesterséges tó és egy melegház, továbbá gyalogos felüljáró és kilátó is. A polgármesteri hivatal közleménye arról számol be, hogy a közpark megvalósítására vonatkozó projektet május 26-án nyújtották be finanszírozásra. A létesítmény a Meiului, a Lotus és a Vavilov utcák, illetve a Lotus bevásárlóközpont által határolt területen lesz. Az ide elképzelt építmények – a melegház, a kilátó és a felüljáró – funkcionálisan beilleszkednek a városi kert típusú tájképbe, és megfelelő szabadidős környezetet biztosítanak mind a helyiek, mind a turisták számára – írja a városháza közleménye.

Forrás: PMO

A tervek szerint az üvegház egy kétszintes fémszerkezetű épület lesz, amelyben a legtöbb helyet elfoglaló melegház mellett a nagyváradi egyetem munkatársai számára fenntartott terület is lesz, ugyanis az épületet a Nagyváradi Állami Egyetem Környezetvédelem Kara fogja használni. De lesz az épületben bisztró, továbbá mellékhelyiségek és műszaki helyiségek is. Az épületnek három bejárata lesz. A földszintet három fő részre osztják: magára a melegházra, az egyetem által használt övezetre, amelyben multifunkciós előadóterem és laboratórium lesz, továbbá a személyzet által használt területre, itt a ruhatár, a mellék- és a műszaki helyiségek kapnak helyet. Az emeleti szint is három részre oszlik: a melegházra, az irodahelyiségekre és a bisztróra. A mozgáskorlátozottak hozzáférését is megkönnyítő kialakításokat is biztosítanak majd. Új elemként az üvegház fűtésére geotermikus vizet használnak, és az építmény tetőjének egy része zöldtető lesz, ami felfogja az esővíz egy részét, egy kisebb része pedig a városi csapadékelvezető csatornába kerül. A zöldtető segít a levegő tisztításában és hozzájárul a hőmérséklet csökkentéséhez, ami által kisebb lesz az épület energiafogyasztása is, írja közleményében a polgármesteri hivatal. A kilátó és a gyalogos felüljáró azt a célt szolgálják, hogy új módot kínáljanak a tér bejárására és megfigyelésére. Mind a kilátó, mind pedig a gyalogos felüljáró könnyű fémszerkezetű építmény lesz. A felüljáró a Pece pataktól indul a bevásárlóközpontig. A függőfolyosóra a Pece partjáról, a Trade Centertől és a kilátóból lehet majd felmenni. A kilátó háromszintes építmény lesz, és fel lehet majd jutni rá a közparkból és a gyalogos felüljáróról is.

Forrás: PMO

A közparkot felparcellázzák, és mindegyik parcellán különböző növényeket ültetnek el, hogy minél változatosabb faunát biztosítsanak a helyszínen, mindazonáltal a terület mégis egységes park benyomását keltse. A parkban sétányokat, zöldövezeteket és különböző tájépítészeti elemeket alakítanak ki. A városi kert nem lehet meg utcai bútorzat nélkül, ezért a parkba padokat, asztalokat, biciklitartókat, függőágyakat, díszítőelemként funkcionáló farácsokat, továbbá szemetes kukákat, ivókutakat, információs pannókat, útjelző tájékoztató táblákat stb. helyeznek majd ki. A beruházás során gyalogos ösvényeket és az autók számára behajtókat is építenek. Emellett 30 parkolóhelyet is kialakítanak abban az övezetben. A hivatal közleménye leszögezi, hogy nagyon sok fát akarnak ott elültetni, és ezek mindegyike őshonos faj lesz, melyek könnyen tudnak alkalmazkodni a helyi mikroklímához. Amikor megvalósul a ma még csak papíron létező elképzelés, ez lesz Nagyvárad legnagyobb közparkja. A beruházás teljes költségvetése 123.594.195 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak 24 hónap, azaz két év.

Forrás: PMO

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában