Népszerű program

2024.05.19. 17:17

Tömegeket vonzott a Múzeumok Éjszakája

Idén is rengeteg érdeklődőt vonzott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvény, melyet május 18-án, szombaton 19–24 óra között tartottak meg. Néhány népszerű múzeumnál már a kezdés előtt több méteres sor alakult ki.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Igazán eseménydús hétvégét tudhatnak maguk mögött a váradiak. Csak az nem talált magának kellemes időtöltést, aki nem akart, hiszen a BorPart és a Gaudeamus könyvvásár mellett május 18-án zajlott a Múzeumok Éjszakája rendezvény is, melynek keretében tizenhét múzeumot, templomot és turisztikai látványosságot lehetett ingyenesen megnézni. A megszokott szombat estékhez képest felpezsdült a városközpont, baráti társaságok, családok, fiatalok és idősek sétáltak egyik múzeumból a másikba.

Fotó: Alexandru Nițescu

A város tágabb értelemben vett központi részén az Oradea Heritage által kezelt hat turisztikai látványosságot – a városháza tornyát, a Darvas–La Roche-házat, a zsidó történeti múzeumot, a Madách-passzázst, a neológ zsinagógát, valamint a Rhédey-kertnél levő Szabadkőműves Múzeumot – lehetett meglátogatni. Az állandó tárlatok mellett minden helyszínen a zene került előtérbe helyi művészek és előadók jóvoltából, továbbá egyes helyeken bor- és sörkóstolásra is volt lehetőség. Idén is méteres sorok alakultak ki még 19 óra előtt a Darvas–La Roche-háznál, a városháza tornyánál, valamint a Szabadkőműves Múzeumnál is. Akik mindenképp be akartak jutni, igen sokat kellett várjanak, és így is voltak, akik nem tudtak bemenni.

Ugyancsak a városközpontban a Körösvidéki Múzeum által kezelt múzeumok is látogathatóak voltak: a Iosif Vulcan, az Aurel Lazăr és az Ady Endre emlékmúzeumok, az ortodox püspökség váradi múzeuma és a Szent Miklós görögkatolikus katedrális múzeuma, valamint a várban található városi múzeum is. Ezeken a helyszíneken nem volt akkora nyüzsgés, mint a Körösvidéki Múzeumnál, ahol már 19 óra előtt nagy volt a készülődés, és az est folyamán állandóan érkeztek a látogatók, akik megnézhették a múzeum állandó kiállításait a régészeti, a történelmi, a művészeti, a néprajzi szekciókon, a lapidáriumban, valamint a gyerekek körében népszerű természettudományi részlegen és a viváriumban. Továbbá a kortárs nagyváradi festők munkáiból, valamint katonai jellegű tárgyakból összeállított időszakos tárlatokat is meg lehetett tekinteni. Ezek mellett pedig a múzeum kertjében óránként őrségváltást lehet figyelemmel kísérni a katonai múzeum önkéntes fiataljainak jóvoltából, ugyancsak ők fáklyás felvonulást tartottak az este során.

A korábbi évekhez hasonlóan a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye is csatlakozott a Múzeumok Éjszkája elnevezésű programsorozathoz. A püspöki palota, a patikatörténeti múzeum, a székesegyház és első ízben a vártemplom is megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Az érdeklődők 19, illetve 21 órai kezdettel egy-egy orgonakoncertet is meghallgathattak a székesegyház és a vártemplom közelmúltban felújított hangszerein. A székesegyházban Kristófi János, a vártemplomban pedig Józsa Domokos orgonaművészek léptek fel.

Fotó: Alexandru Nițescu

Mindenki találhatott érdeklődésének megfelelő helyszínt, viszont szinte lehetetlenség lett volna öt óra alatt megnézni a felsoroltakat, nemcsak az egyes helyeken kialakult sorok miatt, hanem azért is, mert a villamosforgalom nagyon gyér volt. Míg pár éve a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) külön buszjáratot indított, így átszállás nélkül és viszonylag hamar el lehetett jutni a nagyobb múzeumokhoz, ezzel ellentétben idén még csak járatsűrítés sem volt, 20 óra után a villamosok 20–30 percenként közlekedtek. Igaz, hogy az OTL meghosszabbította a menetrendet egészen éjfélig, de a közlekedő szerelvények nem jelentek meg az applikációban, így nem lehetett tudni, hogy öt percet vagy fél órát kell-e várni a következő buszra vagy villamosra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában