Beszélgetés

2024.06.27. 13:13

Drogproblémák a mindennapokban

A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja, június 26. alkalmából a nagyváradi RMDSZ szervezésében kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen szakemberek, érintett személyek, a fiatalokat képviselő szervezetek vezetői és Biró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő vettek részt.

ERDON-összeállítás

A világnap kezdeményezőinek célja, hogy a szerhasználat veszélyeire és az illegális drogkereskedelem elleni harc fontosságára irányítsák a figyelmet. Szántó Ildikó gyermekvédelmi szakember kiemelte, hogy ezen a napon számos szervezet tart prevenciós előadásokat és találkozókat a szenvedélybetegségek ellen. Az ENSZ 1987-es határozatának egyik fő célja az, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék. Világszerte mintegy 200 millió személy fogyaszt rendszeresen illegális szereket, és sajnos Romániában, de Bihar megyében is egyre nő a fiatalok körében a különböző függőséget okozó szerek (alkohol, cigaretta, kábítószerek) fogyasztása. A drog évente több százezer ember haláláért felelős közvetlenül. Az utóbbi években Európában a leggyakrabban használt kábítószerek a kannabisz-származékok voltak, míg napjainkra jelentősen növekszik a különböző szintetikus, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek fogyasztása.
A beszélgetés alkalmával a jelenlevők hallgathattak konkrét, megtörtént esetbemutatást, amelyből kiderült, hogy ha már megtörtént a baj, a felépüléshez, a társadalomba való visszailleszkedéshez nagyon hosszú folyamatra van szükség. Fontos, hogy a szülők merjenek minél hamarabb segítséget kérni, hogy megtanulják azokat a lépéseket, amelyek eredményre vezetnek, mivel itt főleg a függő/fogyasztó személyt kell rávezetni, motiválni arra, hogy képes legyen saját maga változást elérni. A szülők sokszor tévesen cselekszenek, ilyenkor a függő személyben megnő az önbizalom, létrejön akár a lelki zsarolás is. A fiatalok képviseletében Jakab Ferenc és Papp Lilla kifejtette: manapság a fiatalok rendezvényeken, találkozókon egyre több alkoholt fogyasztanak, nagyon könnyű hozzáférni a szeszes italokhoz, a különböző drogokhoz, és nincs jelentősége annak, hogy valaki szegény vagy gazdag, éppen úgy lehet fogyasztó.
A beszélgetésen kiderült, hogy óriási hiányosságokat mutat mind az országos, mind a Bihar megyei drogambulancia. Romániában összesen két civil szervezet van, amelyek kábítószerfüggő betegek kezelésében segítenek. Kórházaink nem rendelkeznek addiktív osztállyal, kevés a szakember, szakorvos. A drogfogyasztás egy olyan társadalmi probléma, melyet csak összefogással lehet csökkenteni és a rászorulóknak segítséget nyújtani – hangzott el. „Olyan közösségi összefogásra van szükség, amely által a szakemberek, civil szervezetek, önkormányzatok és családok közösen cselekszenek a megelőzésért, valamint a drogfüggők és hozzátartozóik támogatásáért” – fogalmazta meg Biró Rozália a beszélgetésen, megköszönve a gyermekvédelem szakembereinek, a Lámpás Egyesületnek, valamint a saját tapasztalatát megosztó édesanyának a történetét és a jelenlétét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában