Beruházás

2024.06.27. 19:27

Ingatlanvásárlás városrehabilitáció előtt Nagyvárad-Szőllősön

A nagyváradi önkormányzat megkezdi azon ingatlanok megvásárlását Váradszőllősön, amelyek az ottani nagyszabású városrehabilitációs terv útjában állnak.

Forrás: PMO

Pap István

Összesen hat határozattervezetet fogadott el ennek kapcsán csütörtöki ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács. Florin Birta polgármester a napirendi pontok vitája előtti felszólalásában kiemelte, hogy minden tulajdonossal felvették a kapcsolatot és közösen megegyeztek a vételárban, a városvezetés ugyanis nem akarta kisajátítani a tulajdonosokat. A megszavazott tanácsi határozatok értelmében az önkormányzat megvásárolja a Constantin Noica utca 14/A szám alatti ingatlant, mely egy 478 négyzetméteres telekből és egy házból áll, mindezért 120 ezer eurót fizet az önkormányzat. Emellett megvásárolja a Constantin Noica utca 6-6/A szám alatti teljes ingatlantömböt is, amelyen több épület, magánház is áll: a vételár összesen mintegy 630 ezer euró. A megvásárolt ingatlanok gyakorlatilag a Constantin Noica utcai tömbházak között maradt magánházak, amelyek mindegyikét lebontják, hogy helyükön zöldövezeteket, parkolóhelyeket, gyalogos övezeteket stb. alakítsanak ki.

Mint azt már megírtuk, Nagyvárad-Szőllős keleti részének rehabilitációja mintegy 40 millió euróba fog kerülni, és az erre vonatkozó három különálló pályázatot múlt hónapban nyújtotta be finanszírozásra az önkormányzat a 2021–2027 Észak-nyugati Regionális Programhoz. Az említett 40 millió eurónak a 65 százaléka megpályázható, a különbözetet pedig a helyi költségvetésből kell majd fedezni. Erre a projektre Nagyváradnak már megvan a garantált uniós finanszírozása, mindazonáltal meglehetősen magas, mintegy 14 millió euró az az összeg, amit az önkormányzat maga kell majd előteremtsen a beruházás megvalósításához. Váradszőllős keleti részének rehabilitációs munkálatai során többek között szélesítik és bővítik a gyalogosövezeteket, felszámolják a felszíni parkolóhelyek egy részét, illetve több parkolóházat és mélygarázst terveznek építeni, ezek közül a legnagyobb a mintegy ezer férőhelyes garázs lesz az Onisifor Ghibu iskola melletti park alatt. A tömbházak között piknikező helyeket, sportpályákat, kutyasétáltató tereket alakítanak ki, illetve olyan övezeteket is létrehoznak, ahol az idősek pihenhetnek majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában