Vizsga

2024.06.30. 15:37

Kezdődik a nyári érettségi írásbeli szakasza

A román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik hétfőn az idei nyári érettségi írásbeli szakasza az ország 477 vizsgaközpontjában.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők. Az utóbbi írásbelin a következő tárgyak közül lehet választani: biológia, kémia, fizika, közgazdaságtan, filozófia, földrajz, informatika, logika, érvelés és kommunikáció, szociológia és pszichológia. Pénteken az anyanyelvükből vizsgáznak azok a diákok, akik valamelyik nemzeti kisebbség nyelvén tanultak a középiskolában.
Az idei nyári érettségire több mint 134.000-en iratkoztak fel, több mint 119.000-en ebben az évben, tizenötezren a korábbi években fejezték be a középiskolai tanulmányaikat.

Bihar megyében 3881 vizsgázó iratkozott fel az érettségire, közülük 3474 diák idén, 407 pedig korábbi évfolyamban fejezte be középiskolai tanulmányait. A megyében 13 vizsgaközpontot alakítottak ki, Nagyváradon többek között a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Mihai Eminescu Főgimnázium és az Emanuil Gojdu Főgimnázium épületében adnak számot tudásukról az érettségizők.

Az írásbeli vizsgák 9 órakor kezdődnek, a termekbe érvényes személyazonosító okmánnyal lehet bejutni fél 9-től. A vizsga időtartama a feladatlapok kiosztásától számított három óra. A feladatok megoldásához az érettségizők csak kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrákhoz és rajzokhoz pedig csak fekete színű ceruzát használhatnak. A feladatokat megoldani kizárólag a teremben szétosztott lapokon lehet. A vizsgatermekbe tilos bevinni iskolatáskát, hátizsákot, táskát, pénztárcát, és nem megengedett a következő segédeszközök használata: kézikönyvek, szótárak, jegyzetek, könyvek, vázlatok, példatárak, valamint mobiltelefonok és elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök. Az érettségizők nem kommunikálhatnak egymással és külső személyekkel, illetve nem adhatnak át egymásnak lapokat, vázlatokat, jegyzeteket vagy egyéb, a feladatok megoldásához felhasználható anyagokat. A fenti előírásokat megsértő diákokat kizárják a vizsgáról, és nem iratkozhatnak fel a következő két érettségi vizsgaidőszakra. A vizsgafolyamatot térfigyelő kamerák rögzítik.

A vizsgák előzetes eredményeit július 8-án legkésőbb 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 8-án 12 és 18 óra között. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki. A listákon a diákok neve helyett egy egyéni kód jelenik meg. Az oklevél megszerzéséhez az érettségizőknek három feltételnek kell együttesen megfelelniük: részt vettek a nyelvi és digitális készségeik felmérésén, illetve az összes írásbeli vizsgán; az írásbeli vizsgák mindegyikén legkevesebb 5-ös osztályzatot kaptak; az írásbeli vizsgák osztályzatainak átlaga legkevesebb 6-os. A dolgozatok javítása digitálisan történik. A tételeket és a javítási útmutatót az írásbeli vizsgák napján 15 óráig közzéteszik a subiecte.edu.ro honlapon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában