Foglalkozások

2024.06.30. 13:30

Változatos gyermekprogramok a Szent László Napokon

Idén is bővelkedett gyermekprogramokban a Szent László Napok fesztiválzáró hétvégéje. A kisebbek és a nagyobbak is találtak maguknak érdekes és kreatív elfoglaltságokat.

Forrás: Szent László Napok

Fotó: Codra Botond-Istvan

P. Nagy Noémi

A gyermekprogramok többsége a nagyváradi vár Bethlen-bástyájánál zajlott, de több foglalkozást a keleti kapu melletti parkos területen rendeztek meg. A legkisebb korosztálynak szóló programmal indult a szombat és a vasárnap is. A Kerekítő baba-mama foglalkozásra 0–3 éves kisgyermekeket és szüleiket várták, de a közös mondókázáshoz és ölbéli játékokhoz az egykori kerekítősök is szívesen csatlakoztak. Sziráczki Katalin foglalkozásvezető Kerekítő Manóval és számos mondókával, dallal, játékkal várta mindkét reggeli alkalomra a csemetéket.
A Grund School is ott volt a várban mindkét nap, és Szent László a természetben címmel tartott ismeretterjesztő foglalkozásokat. Az érdeklődők Szent László pénzének legendáját, illetve a Szent László-tárnics vagy kígyótárnics növényt, és az ehhez fűződő történetet ismerhették meg. A Grund asztalánál mikroszkóp alatt is meg lehetett vizsgálni Szent László pénzét, ami nem más, mint a 40–50 millió éves óriási eukarióta egysejtű megkövesedett maradványa. A nummuliteszek tehát óriási egysejtűek megkövesedve.

Fotó: Santa Istvan / Forrás: Szent László Napok


Szombaton délelőtt Vass Gergely A nagy dinoszauruszkalamajka című könyvét is bemutatták kötetlen formában. A szerzővel és a könyv illusztrátorával, Kostyál Viktor karikaturista-grafikussal Némethy-Szilágyi Norbert beszélgetett, mindeközben a gyerekek a könyv dinó szereplőit színezhették ki, az elkészült munkákért pedig dinós kitűzőt kaptak. A történet az 1980-as években, egy bányászvárosban játszódik, és négy barát dinoszaurusztojás-kereső expedícióját, valamint a kikelt tojások okozta kalamajkákat mutatja be. Az 5–10 éves korosztálynak szóló könyvet a helyszínen meg lehetett vásárolni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az Erdélyi Magyar Anyák Egyesületének sátránál szombaton délelőtt a Kincs benned van, a kincs te vagy címmel kézműves foglalkozásokat és alkotóműhelyeket szerveztek gyerekeknek. A jelenlevők többek között az agyagozást próbálhatták ki László Attila és Emese vezetésével, Búzási Andrea a metszetkészítés rejtelmeibe vezette be a gyerekeket, míg Márton Katalinnal szebbnél szebb iniciálékat készíthettek nemcsak a kicsik, hanem a felnőttek is. Délután az MCC Fiatal Tehetség Program keretében Kocsis Dorottya biotechnológus génrégészeti küldetés során vitte közelebb a molekulák-sejtek világához az iskolás korú gyerekeket.

Fotó: Alexandru Nițescu

Szombat délután egy kincskeresés zárta a gyermekprogramok sorát. A résztvevő kisebb és nagyobb gyerekek négy csoportra osztva különböző verses rejtvények segítségével kellett megkeressék a megadott helyszíneket, ahol újabb feladat várta őket: például közösen kellett elszavalják egy magyar költő versét, el kellett énekeljenek egy népdalt, levelekből és kövekből kellett kirakniuk Szent László nevét stb. Az izgalmas kincsvadászatot végül mindegyik csapat teljesítette.

Vasárnap újból előkerültek a fecsegő ecsetek. Zöld Blanka rajzvizsgálati szakértő (Fecsegő ecsetek) és Zöld Levente tervezőgrafikus közös, terápiás jellegű családi festésre hívták a gyerekeket és szüleiket. A résztvevők először közösen festettek le kisebb vásznakból összeragasztott három nagyobb vásznat, hangulatuktól függően piros, zöld vagy kék színnel és azok árnyalataival. Miután a nagy vásznak kész lettek, szétszedték kisebb részekre, és ezekre a gyerekek családjukat vagy egy családtagjukat festették le.
Mindezek mellett a hétvégén voltak még keresztény gyerekjátékok és csapatjátékok, reneszánsz muzsika és interaktív zenélés, papírhajtogatás, a Székelyföldi Legendárium vetítései, közös éneklés és gyerekkoncertek is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában