Postaláda

2024.06.27. 09:28

Ötvenöt éves érettségi találkozót tartottak

Erdei Ferenc

Mint szervező, izgalommal vártam a 2024 június 21. pénteki napot, vajon az eléggé körülményes szervezői munkának meglesz-e az eredménye? Déli 12 órára volt megbeszélve a találkozó, az Eminescu Főgimnázium bejárata előtti famatuzsálemek árnyékában. A megbeszélt időpontban és helyen, a részvételüket visszaigazolt öregdiákok zöme eleget tett a felkérésnek. Az örömök és meglepetések percei után, az iskola vezetősége által rendelkezésünkre bocsátott osztályteremben foglaltuk el helyeinket. A sors úgy hozta, hogy ez az osztályterem volt 55 éve a XII. D osztályterme. Mivel más megoldás nem volt rá, a szervező magára vállalta az „osztályfőnöki” szerepet. A jelenlévők megkapták az 55-éves Emléklapot és a Gaudeamus eléneklésével megkezdődött a rendhagyó osztályfőnöki óra.

Tisztelettel, hálával és kegyelettel megemlékeztünk a kiemelkedő tudású és mindnyájunk számára példás magatartású elhunyt osztályfőnökeinkről, tanárainkról, valamint szeretett, néhai osztálytársainkról, akik már nem oszthatják meg velünk a viszontlátás örömét. Megható pillanata volt a megemlékezésnek az Úri imádság közös elmondása. Az osztályfőnöki óra az egyéni beszámolókkal folytatódott, fűszerezve egy-egy csipkelődő megjegyzéssel, visszahozva ezzel a diákévek vidámságát. A tanári kart sajnos már csak Papp Gáspár tanár úr képviselhette.

1969-ben, a volt 4-es számú Líceumban három magyar tannyelvű osztály (egy humán – B, két reál –D,F) tanulói érettségiztek. Egyhangúlag elismertük, hogy egy szerencsés nemzedéknek mondhatjuk magunkat, mert olyan oktatóink voltak mint: Almássy László földrajz-csillagászat, Váradi István fizika-matematika, Beniczky László matematika, Zudor Mária kémia, Rostás Gizella biológia, Szép Éva magyar nyelv és irodalom, Széder Magda román nyelv és irodalom, Lőrincz Klementina történelemtanárok.

Az egyéni és közös visszaemlékezések sokasága uralta az osztályfőnöki óra utolsó perceit és elhangzott Árvay Árpád két, Váradot idéző verse: Séta Váradon és Vén, váradi házak.

Látva, hogy egyre kevesebben vagyunk, elhatároztuk, hogy ezután minden év júniusának utolsó szombatján találkozót tartunk. Rövid, kellemes ballagás várt reánk, a városközpontot érintve, a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ étterméig, ahol az ízletes ünnepi ebéddel zártuk az 55 éves érettségi találkozót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában