Újabb drágulás

2024.07.02. 13:40

Drágult az üzemanyag a jövedéki adó emelése miatt

Drágább lett az üzemanyag július 1-től, azok után, hogy emelték a jövedéki adóját. Az említett naptól az üzemanyagok literenként mintegy 45 banival kerülnek többe.

Illusztráció

BN-összeállítás

Nagyváradon hétfőn szinte minden töltőállomáson több mint 7,5 lejbe került egy liter normál benzin, a gázolaj literje pedig majdnem 8 lejbe, írja az Ebihoreanul hírportál. A Versenytanács Monitorul prețurilor (Ármonitorizáló) nevű alkalmazása szerint a nagyváradi Vitéz (Decebal) úti MOL-benzinkútnál 7,55 lejbe kerül egy liter benzin és 7,65 lejbe egy liter gázolaj, a Rompetrol Nicolae Bolcaș utcai töltőállomásánál 7,50 lej/liter a benzin ára, a gázolajé pedig ennél 10 banival drágább. A szintén a Vitéz utcán lévő OMV-benzinkútnál 7,55 lej egy liter benzin és 7,65 lej egy liter gázolaj. Az ugyancsak a Vitéz (Decebal) úton lévő Socar-töltőállomásnál literenként 7,44 lejbe kerül a benzin és 7,54 lejbe a gázolaj. A prémium üzemanyagok árai még ennél is magasabbak: a benzin literenkénti ára 8,10 lej körül mozog, a prémium dízel üzemanyag ára pedig 8,10 lejnél magasabb összegekről indul. Ez a második üzemanyagár-emelés 2024-ben, mert január 1-jén ugyanebből a pénzügypolitikai okból kifolyólag történt meg az üzemanyag jövedéki adójának az első emelése, amikor is a benzin 29, a gázolaj pedig 26 banival lett drágább literenként. A kormány 2023-ra engedélyezett egy eltérést a főszabálytól, mentesítve az inflációhoz való igazítás alól a benzin és a gázolaj jövedéki adóját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában