Helyi közélet

2024.07.24. 15:11

Egyelőre csak nyeli a pénzt a vár

Közel tizenöt éve folyamatosan újítják fel a nagyváradi vár különböző részeit. A fenntartási költségek is jelentősek, a váradi önkormányzatnak pedig egyelőre nem sikerült jövedelmezővé tennie a történelmi műemlék komplexumot.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Az elmúlt másfél évtizedben 21 millió eurót költöttek a váradi vár felújítására, 3,3 millió eurót fordítottak, illetve fordítanak a különböző átalakításokra, és további 3,4 millió euró értékben vannak benyújtva projektek felújítási munkálatok finanszírozására uniós forrásokból. A vár felújításának mindenki örülhet, hiszen a város és a régió egyik legjelentősebb történelmi műemlék komplexumáról van szó, csakhogy egy ekkora ingatlannak a fenntartási költségei is tetemesek, ezért valamilyen módon jövedelmet kell termelnie. A legnagyobb probléma viszont éppen az, hogy bár jelentős turistacsalogató potenciál rejlik benne, mégis a különböző eseményeken, fesztiválokon kívül alig járnak az emberek oda, emiatt nagyon gyenge a kereskedelmi forgalom. Nem is nagyon lehet tudni, hogy hányan látogatják a várat, csupán a vármúzeum bevételeiből következtethetünk erre. „Tavaly januárban 1100 látogatónk volt, és ez a szám májusban 5536-ra emelkedett. Idén januárban 1120 látogatónk volt, májusban pedig 5800” – nyilatkozta Ionuț Ciorba, a várban működő múzeum vezetője. Az eddigi legjobb eredménye a vármúzeumnak évi 50 ezer látogató volt, még a pandémia előtt. 
A várban helyiséget bérlők is nehéz helyzetben vannak a kevés látogató miatt. „A rendezvényekre még jönnek a látogatók, de hétköznapokon kihalt a vár” – fogalmazott Alexandrina Chelu-Schorr, aki egy üzletet üzemeltet a várban. A kézműves műhelyt működtető Pázmán Ida elmondta: „A hőhullám óta senki sem lépi át a küszöbömet. Régebben napi 10–12 látogatóm volt, ami amúgy is túl kevés”, majd hozzátette: „Havonta 1860 lejes bérleti díjat fizetek, plusz a közüzemi díjakat, amelyek márciusban 1600 lejt tettek ki”. A várban lévő vendéglátóipari egységek helyzete sem jobb. „Az éttermet 2019-ben nyitottuk meg, és csak tavaly zártunk nullszaldóval. Addigra a járvány, a kevés látogató miatt több százezer eurót veszítettünk” – fogalmazott Dorin Popa, a Meridian Zero étterem egyik tulajdonosa, aki a magas bérleti díjakra is panaszkodott. Mint mondta, havi 2000 euró bérleti díjat kell fizetnie, ami rendkívül sok ahhoz képest, hogy milyen kevés a látogató a várban. Szerinte az érdektelenség egyik oka az, hogy nincs a közelben parkolási lehetőség, annak ellenére, hogy 2023 végén átadták a vár nyugati bejárata előtti parkolót. Az ugyanis folyamatosan tele van a környéken dolgozók és az ott lakók autóival, ezért a turisták és a várba látogatni akaró váradiak már nincs hol hagyják autóikat. Nem is beszélve arról, hogy a turistabuszoknak sincs hol megállniuk a környéken. Pázmán Ida szerint a nem megfelelő népszerűsítés az oka az érdektelenségnek, mert a fesztiválokon kívül nem is hallani a várról.
Ugyanezen a véleményen van az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is. Liviu-Mihai Sabău-Popa váradi helyi tanácsos az idők során többször a városvezetés szemére hányta azt, hogy nincs stratégiája a várral kapcsolatban, az önkormányzat csak pénzbeszedő létesítményként kezeli azt, azaz megelégszik azzal, hogy inkasszálja a díjakat a bérlőktől. És tegyük hozzá azt is, hogy a vár láthatóságának az sem tesz jót, hogy az évtizedek során magas épületekkel „kerítették” körbe. A kommunizmusban tudatosan takarták a létesítményt azzal, hogy toronyházakat építettek a nyugati kapu elé, illetve a rendszerváltás után az ortodox katedrálisnak is éppen a vár előtt találtak helyet. De jelenleg is épülnek a Sánc (Griviței) utcán a vár ellenlejtőjére a tömbházak; ez a beruházás amellett, hogy műemlékvédelmi szempontból is aggályos, szintén takarja a műemlék komplexumot. És történik ez akkor, amikor az önkormányzat a nyilatkozatok szintjén legalábbis arra törekszik, hogy minél láthatóbbá tegye a létesítményt. 
Az önkormányzat az évek során maga is próbálkozott profitot hozó vállalkozást teremteni a várban, de egyelőre kevés sikerrel. A vár D és E épületében mintegy 1300 négyzetméteren hotelt alakítottak ki, melyet 2016-ban bérbe adtak egy vállalkozásnak havi 6 ezer lej plusz áfa bérleti díj fejében. Egy év után azonban az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársai elrendelték a szerződés felbontását, arra hivatkozva, hogy a várat uniós forrásokból újították fel, márpedig az anyagi támogatást csak azzal a feltétellel kapta meg az önkormányzat, hogy a felújítás után legalább öt évig nem lehet profitot termelő kereskedelmi tevékenységet folytatni a létesítményben. A város tehát vissza kellett fizesse az időközben beszedett 72 ezer lejnyi bérleti díjat. Az öt év letelte után a város a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) kezelésébe adta át a szóban forgó ingatlanrészt, mely 2021-ben ingyenes használatra a Hospitality Management Academy nevű tanintézmény kezelésébe adta az épületet. Újabb egy év után ezt a hasznonbérleti szerződést is felbontották, mert a Bihar Megyei Számvevőszék megállapította, hogy az APTOR nem közhasznú intézmény, ebből kifolyólag nem kezelheti a város tulajdonában lévő ingatlanokat. A következő fejlemény 2023 decemberére datálható, amikor a Nagyváradi Helyi Tanács árverésre bocsátotta a helyiségeket, kifejezetten azzal a céllal, hogy ott hotel és idegenforgalmi oktatási tevékenység legyen, de a licitre nem jelentkezett senki. Múlt hónapban a helyi tanács ismét meghirdette az árverést, ezúttal már kizárólag csak hotel üzemeltetésére.

Bérbeadás

Az önkormányzat ingatlankezelő igazgatósága tavaly átvette az APTOR-tól a várbeli helyiségeket. Azóta a 43 helyiség nagy részét bérbe adták, és már csak kilenc helyiséget kell kiadjanak. Florin Birta polgármester szerint a vár eddig a kedvezőtlen körülmények áldozata volt, de a jövőben javulni fog a helyzet, amikor mindent sikerül bérbe adni, és a környék hamarosan egyre vonzóbbá válik majd a váradiak és a turisták számára is. „Eddig az emberek nem tudtak eljutni a várba, mert körös-körül építkezések voltak. Ahogy egyre több eseményt szervezünk, az emberek megszokják azt, hogy a várba menjenek” – fejtette ki optimista álláspontját az elöljáró az Ebihoreanul megkeresésére. A vár felújítása 2010-ben kezdődött uniós forrásokból. Akkor nyolc épületrészt korszerűsítettek. Három évvel később kezdődött el a felújítás második etapja, amikor újabb négy épületrészt renováltak, illetve kialakították a kiállítóteret és a szálláshelyet, ahol a hotelnek kellett volna működnie. A 2022-ben befejeződött harmadik etapban felújították a Csonka bástyát és a Bethlen bástyát. Jelenleg zajlik a Királyfia bástya megerősítése és felújítása, továbbá a város már benyújtotta uniós finanszírozásra az Aranyos bástya rehabilitálására vonatkozó projektet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában