Emlékezés

2024.07.01. 16:45

Farkas László helytörténeti íróra emlékeztek

Az idén áprilisban elhunyt Farkas László helytörténeti íróra emlékeztek szombaton délután a nagyváradi várban a Szent László Napok programsorozat keretében.

Forrás: Facebok/Szent László Napok

Pap István

Szép számban gyűltek össze a rokonok, barátok, ismerősök a váradi vár konferenciatermébe, az F. épületbe, hogy leróják tiszteletüket a súlyos betegség következtében nemrég elhunyt Farkas László előtt, aki helytörténeti kutatásaival vívta ki a nagyváradi közösség tiszteletét. Az esemény házigazdája, Mészáros Varga Erzsébet többek között kiemelte, hogy Farkas László igazi lokálpatrióta volt, aki összegyűjtötte szeretett városa anekdotáit, és egy gyűjteményből több kötetre valót is kiadott. A harmadik, Újabb történetek és emlékképek a régi Nagyváradról című könyv már csak a szerző halála után jelenhetett meg. Erről a műről beszélt Nagy József Barna, a kötet szerkesztője, kiemelve azt, hogy Farkas László könyvei magánkiadásban láttak napvilágot, és szerencsére sokan segítették őt a kötetek megjelentetésében. Elmondta, hogy a harmadik kötet anyagát Farkas László már az idei év elején leadta a nyomdászoknak. Később megjegyezte: viták voltak arról, hogy a harmadik kötet teljes-e, de hangsúlyozta, hogy a szerkesztés során egyetlen írást sem vettek ki, és egyetlen írást sem tettek hozzá ahhoz, amit Farkas László leadott, tehát ebből a szempontból semmiképpen sem hiányos ez a kötet. Nagy József Barna hozzátette, hogy ebben a könyvben a szerző a váradi történetek mellett kendőzetlenül ír a betegségéről is. „Laciban az utolsó percig nagy volt az életszeretet, a Várad iránti szeretet. (…) Úgy kell róla beszélni, mintha mindig köztünk lenne, hiszen ezzel a három kötettel köztünk is marad” – fogalmazott Nagy József Barna.

Dénes László, a Várad folyóirat szerkesztője a Farkas Lászlóval való szakmai kapcsolatát elevenítette fel, illetve a most megjelent kötetről beszélt. A könyv két részből áll, az elsőben azok a bejegyzései olvashatók, amelyeket a halála előtti hónapokban közölt a közösségi felületeken, a második részben pedig a korábban más publikációkban már megjelent írásai olvashatók. Dénes László kiemelte, hogy a három kötet sem tartalmazza Farkas Lászlónak az elmúlt harminc évben közölt írásainak minden darabját, majd felolvasott egy részletet a Silviu Sana könyvtáros által írt nekrológból, melyben az emlékező kiemelte: Farkas László az 1918 előtti és a két világháború közötti váradi magyar sajtót kutatta, és az ő halálával megszakad ez a helytörténeti kutatás. Ehhez kapcsolódva Dénes László hozzátette: „jó lenne, ha valaki felvenné a stafétát, amit Laci itt hagyott nekünk”.
A megemlékezés végén felszólalt Farkas László fia is, aki megköszönte a megjelenteknek az érdeklődést, azt a szeretetet és tiszteletet, amellyel édesapját övezték. Az eseményen közreműködött Tufán Gábriel hegedűn, valamint Hegedűs Bernadette, a Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület kreatív vezetője, aki két Farkas László-írást olvasott fel. Farkas László könyvei megvásárolhatók az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székhelyén, Nagyváradon, a Kálvin János u. 1. szám alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában