Tervek

2024.07.22. 16:16

Látogatórekordot akar idén Püspök- és Félixfürdő

A két Nagyvárad melletti üdülőtelep, Félixfürdő és Püspökfürdő üzemeltetői abban reménykednek, hogy idén sikerül elérni a tavalyi rekordszámú 300 ezer látogatót.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az elmúlt években történt beruházások nyomán a turisták számának növelésére számít a Püspökfürdőt és Félixfürdőt kezelő szentmártoni önkormányzat és az üdülőtelepeken aktív idegenforgalmi szereplők is. „A két üdülőhelyet átalakítottuk, most készítjük elő a parkok felújítását, és idén nyáron havonta több rendezvényt is szervezünk. Célunk, hogy 4–5 éven belül elérjük az évi egymillió turistát” – nyilatkozta Cristian Laza, Szentmárton község polgármestere. Július elején a félixfürdői szálláshelyek nyolcvan százaléka volt elfoglalva, viszont az ide látogató turisták átlagéletkora csökkenőben van, azaz egyre több a fiatal, aki a szórakozást keresi itt, és ezzel arányosan kevesebb az idősebb korosztályhoz tartozó turista, akik az itteni termálvíz gyógyhatásai miatt látogatnak az üdülőtelepekre. A célközönség összetételének a megváltozása tudatos stratégia és fejlesztés következménye. „Célunk, hogy Félixfürdő fokozatosan a fiatalokat vonzó üdülőhellyé váljon, egyfajta nagyváradi Mamaiává” – mondta a SCT Felix új vezérigazgatója, Răzvan Pîrjol, aki idén május 1-jétől tölti be ezt a tisztséget. Az elmúlt időszakban számos, a fiatalokat csábító programokat szerveztek és augusztusban további eseményekre lehet számítani: augusztus 15. és 18. között Félixfürdőn rendezik meg a II. Thermal Days zenei fesztivált, augusztus 21. és 25. között pedig a Román Filmek Fesztiválja zajlik majd ugyanott. A nyárra meghirdetett rendezvénysorozatot az Enjoy Music Nemzetközi Zenei Fesztivál zárja.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az elmúlt évtizedben a helyi önkormányzat és az idegenforgalmi vállalkozók több mint 45 millió eurót fektettek be: európai pénzből újították fel a két üdülőhely központi területeit, a President és a Turism Felix vállalatok aquaparkokat építettek, továbbá megújult a Termal hotel, illetve új szállodák is létesültek. Mintegy 40 millió lejből megújult a püspökfürdői Venus strand: a 4,3 hektáron elterülő létesítményben termálvizes medencék, két gyerekmedence, egy jacuzzi, egy úszómedence és egy csúszdákkal ellátott medence várja a kikapcsolódni vágyókat. Mindemellett a szentmártoni önkormányzat is akar egy hatalmas, 5 ezer főt befogadni képes aquaparkot építeni Félixfürdő Belényes felőli határában, ami, ha elkészül, a régió legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz. A mintegy 40 millió eurós beruházást uniós forrásokból akarja megvalósítani az önkormányzat. De már az eddigi befektetések eredménye is meglátszott, ugyanis 2023-ban a két üdülőtelep meghaladta a 300 ezres látogatószámot, és az idén tavasszal lezajlott Romániai Turisztikai Vásáron az üdülőtelepek övezete a második leglátogatottabb turisztikai úti cél lett a román tengerpart után. „Remélem, hogy idén ismét elérjük a 2023-as látogatói rekordot” – nyilatkozta Cristian Laza polgármester.

Mindemellett a két üdülőtelepen lassan indult be az élet az idei nyári szezonban: tavaly már júniusban megteltek a szálláshelyek, de a jelenlegi nyári szezon tulajdonképpen csak július végén kezdődik. „A nyaralási időszak a gyermekek szünidejéhez kapcsolódik. Ha figyelembe vesszük az országos felmérőt, az érettségit és az egyetemi vizsgákat, akkor idén tulajdonképpen még júliusban is iskola volt” – magyarázta Cristian Laza. A vakációs időszak csúszása miatt a szezonnyitást elhalasztották. „A turizmusnak három teljes hónapos szabadságra van szüksége. A tanév túlságosan széttöredezett, és túlságosan belenyúlik a nyárba, ezért értékes időt veszítünk el” – jelentette ki Szentmárton polgármestere. Nehezen indult az idei nyári szezon a Turism Felix cég számára, mely a két üdülőhely legnagyobb szállodaüzemeltetője: öt hotellel rendelkezik, melyekben összesen 1750 ágy van. „2024 első hónapjaiban az aktivitás szintje 30 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától” – mondta Răzvan Pîrjol, majd hozzátette: „Fokozatosan helyrejövünk. A kihasználtság jelenleg 60 százalék fölött van, de a nyár folyamán át fogja lépni a 90 százalékot”. Az infláció is csökkentette a hazai turisták nyaralási kedvét, ráadásul a világjárvány ideje alatt, a pandémia miatt itthon maradt turisták továbbra is külföldön keresik a nyaralási lehetőséget. Csökkentette a keresletet az izraeli háború kitörése is, ugyanis a legtöbb külföldi turista korábban Izraelből érkezett az üdülőtelepre.

Fotó: Alexandru Nițescu

Drágulások

A nyári szezonra készülve Szentmárton önkormányzata megtisztította a parkokat és az üdülőhelyek központi területeit, az SCT Felix pedig tavaly lebontotta a Félixfürdő központjában lévő régi bazárt, és a felszabadult területen modern üzlethelyiségeket kezdett építeni. A betonalapokra szerelt hét acél- és üvegmodult összesen 28 gazdasági szereplőnek adják bérbe árverés útján. „Július végére a kereskedelmi helyiségeknek működniük kell” – jelentette ki Răzvan Pîrjol, hozzátéve, hogy ezekben csakis nem élelmiszeripari termékeket árusítanak majd. A két üdülőtelep színeváltozása drágulást is maga után von. A Bihoreanul hetilap beszámolója szerint Félixfürdőn és Püspökfürdőn az árak már most is tíz százalékkal meghaladják a nagyváradi átlagot. Például egy tejfölös lángos 10 lejbe kerül, egy pizza 30 lejnél kezdődik, a legolcsóbb napi menü 35 lej, egy sült sertéskaraj pedig 50 lejbe kerülhet. Ami az uszodákat illeti, az önkormányzat által működtetett hullámfürdőben a felnőtt jegy 30, a gyerekjegy 20 lejtől kezdődik, míg a félixfürdői President aquaparkban a kínált szolgáltatások függvényében egy felnőtt jegy ára elérheti a 70, a gyerekjegy pedig a 25 lejt. A püspökfürdői Venus aquapark hivatalosan július végén nyílik meg, akkorra időzíti a SCT Felix a mintegy 40 százalékos áremelést is a saját üzemeltetésű létesítményeibe. „Jelenleg a strandjainkra való belépés ára 50 lej felnőtteknek és 25 lej gyerekeknek. Amint elkezdődik a nyári szezon, az árakat 80 lejre emeljük a felnőtteknek és 40 lejre a gyerekeknek” – jelentette ki Răzvan Pîrjol. A cég szállodáiban megszálló nyaralók továbbra is 50 százalékos kedvezményt kapnak. A beharangozott áremelés még mindig alacsonyabb lesz, mint a 90 lejes felnőtt- és 70 lejes gyermekjegy, amellyel a nagyváradi Nymphaea aquapark működik az év eleje óta.

Fotó: Alexandru Nițescu

Magánvállalkozás

Július elején megnőtt a látogatószám a félixfürdői President komplexumában is. „A gyengébb évkezdet után most 90 százalékos kihasználtságnál tartunk, és ez folyamatosan növekszik” – mondta a szállodakomplexum igazgatója, Dumitru Fechete. A President Hotels & Resort, csakúgy, mint az üdülőhely egésze, a kínált szolgáltatások mellett a turistákat ide csalogató minőségi termálvízben is bízik. „A termálvíznek olyan gyógyító hatása van, amivel sem az osztrák, sem a németországi, sem a magyarországi, sem a máshol található geotermikus vizek nem rendelkeznek. Ha csak fürdik is az ember, és nem vesz részt kezelésen, akkor is úgy érzi, hogy jobb a közérzete” – mondta Fechete. Az igazgató arra számít, hogy a megváltozott fogyasztói magatartás ellenére legalább akkora lesz az idén a forgalom, mint volt 2023-ban. „A turisták később foglalnak, korábban elemzik a külföldi ajánlatokat, és várnak az utolsó pillanatban kínált ajánlatokra. De akik már jártak itt korábban, azok visszatérnek” – jelentette ki Fechete. Az üdülőhely növekedésével összhangban a President vállalat 15 millió eurót fektet be egy ötcsillagos, 126 szobás szálloda építésébe, amelyben étterem, konferenciaterem, gyógyfürdő és kaszinó is lesz. Ez a létesítmény a jövő nyáron nyitja meg kapuit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában