Kötetbemutató

2024.07.01. 17:02

Margittán is bemutatták a Tempfli József püspökről szóló kötetet

Fodor József, általános helynök június 19-én mutatta be a margittai Nagyboldogasszony templomban A sokadik újjáépítő című könyvét, melyben Tempfli József nagyváradi megyéspüspök életét és munkásságát ismerteti.

Szőke Ferenc

Igen szépszámú érdeklődő gyűlt össze az eseményre, melyen a szerző a könyv bemutatóján túl magyar egyházi történelmünk meghatározó eseményeivel is megismertette a jelenlévőket. Ámulatba ejtette a közönséget hatalmas lexikai tudása és memóriája, hiszen minden adatot fejből, jegyzetek nélkül tudott közölni színes előadói képességgel párosítva. 

Tempfli József az egyházmegye újjáépítő püspökeinek egyike. A püspökség az ő irányítása alatt kezdhette meg történetének harmadik meghatározó, a rendszerváltást követő korszakát. Életpályájáról ez az első részletes összefoglalás, mely attól vált teljesen hitelessé, hogy egy olyan ember írta meg, aki a legjobban ismerte, hiszen legközelebbi munkatársa volt. Ezáltal a püspökön túl maga az ember is bemutatásra kerül. Margitta is sokat köszönhet neki, hiszen a Kolozsvári István plébános idejében épülő Árpád-házi Szent Margit templom ügyének képviselete is szívügye volt és sok segítséget, támogatást biztosított. A kötet több fejezetre oszlik, így korszakonként mutatja be Tempfli József papságra készülését, kispapi és papi életét, munkásságát, majd a nyugdíjas éveket is, majdnem 600 oldalon át. Fekete-fehér és színes fotókkal van illusztrálva. Az előszóban ezt írja: „Egy egyháztörténész barátom mondta: az egyháznak minden 100 évben újra kell építkeznie, mert újra és újra olyan évek következnek ránk, hogy mindig majdnem nulláról kellett elindulni…Amikor Tempfli József nagyváradi megyéspüspökre emlékezem, ennek az embert próbáló munkának állítok emléket.” Bizton állítható, hogy ezt nagyon sikeresen tette. A konkrét dokumentumokat olvasmányosan írja le, így megragadja az olvasó figyelmét, aki nem szívesen teszi le a kezéből a kötetet. Mindenképpen érdemes elolvasni, nem csak katolikusoknak. A készlet erejéig a könyv megvásárolható a helyi plébánián és az RMDSZ könyvesboltban.
Házigazdaként a szerzőt Tóth Attila –Levente plébános és Blaga Antoniu segédlelkész fogadták. A bemutató vége interaktív volt, hiszen kérdéseket lehetett feltenni a kötettel vagy más témával kapcsolatban. A bemutató legvége pedig kötetlen beszélgetésekké alakult át. A kérdések zömét a helyi plébános tette fel, egy szép csokor virágot a segédlelkész adott át a szerzőnek. Nagyon tartalmas, hangulatos találkozó volt, mely mindenképpen több volt, mint könyvbemutató.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában