Szent László Napok

2024.07.01. 17:33

Nagyszerű és méltó fesztiválzárás Zoránnal

Zorán koncertjei mindig élményszámba mennek, így volt ez a XII. Szent László Napok zárónapján is: a közkedvelt előadó és együttese nagyszerű hangulatot teremtett igényes és igényesen előadott muzsikájával.

Fotó: Szent László Napok

Pap István

Az idei Szent László Napok leginkább várt koncertje Zorán fellépése volt az eseménysorozat zárónapján, és méltán, hiszen maximális profizmussal játszották el a gazdag előadói életmű néhány gyöngyszemét. Zorán és zenekara este kilenc óra után nem sokkal lépett színpadra, műsorukat a Mi kéne még? című dallal indították, majd máris az egyik ikonikus Zorán-dal, A szerelemnek múlnia kell következett, melyet a közönség együtt énekelt az előadóval. Zorán a koncerten elmondta, hogy kilenc éve járt legutóbb Nagyváradon, „és ez elég nagy idő már ahhoz, hogy sok olyan dal is elhangozzék a ma este folyamán, amelyeket nem játszottunk akkor. Remélem, érzelmekben és gondolatokban gazdag műsort sikerült összeállítani, köszönhetően annak, hogy szerzőink érzelmekben és gondolatokban kifogyhatatlanul gazdagok” – fogalmazott Zorán, utalva elsősorban Presser Gáborra és Sztevanovity Dusánra, akik az elhangzott dalok túlnyomó többségét szerezték.

Következett az Ahogy volt, úgy volt és a Mondtam neked című dal, ez utóbbiban egy nagyszerű gitár-, illetve zongoraszóló is felcsendült. A legszebb Presser–Sztevanovity Dusán szerzeményként konferálta fel Zorán a Ballada a mamákról című számot, majd a Több mint félszáz év következett, melyben Zorán zenésztársai is szólóztak egy kicsit, ezért én is itt említem meg őket: Sipeki Zoltán (gitár), a nagyváradi születésű Kovács Péter Kovax (billentyűs hangszerek és ének), Csányi István (billentyűs hangszerek, fúvós hangszerek és ének), Lattmann Béla (basszusgitár), Gyenge Lajos (dobok), Horváth Kornél (ütőhangszerek). A hangszeres zenei élmény után éles váltással egy a capella dalt akartak énekelni, csakhogy a vár közelében elkezdődött egy tűzijáték, melynek zaja bezavart a hangzásba. A közönség kérésére a művészek nem várták meg a tűzijáték végét, hanem elénekelték a Nem kell mindig című dalt. Zorán, Csányi István és Kovax mellett Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara vokálozott. Majd Presser Gábor és Adamis Anna szerzeményét, a Valaki mondja meg című slágert szólaltatta meg az együttes a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darabból. Ezután a Kabát blues és a szintén bluesos Kék asszony következett, ez utóbbiban Sipeki Zoltán szép akusztikus gitárszólójával és Csányi István szaxofonszólójával. A zenei változatosság jegyében a Csak a szerelem című flamenkós beütésű lendületes dalt is előadták, melyben a női énekszólót Kabelács Rita énekelte. A koncert hivatalos programjának utolsó részében a Kell ott fenn egy ország, a Nekem nem elég, és végül az Apám hitte című dalok hangzottak el. A kifogástalanul muzsikáló együttest a közönség nem akarta elengedni, a művészek érezték is ezt a szeretetet, és kétszer is visszajöttek a színpadra, hogy elénekeljék a Ha hinnél valamibent, az Egészen egyszerű dalt és legvégül a Kóló című számot. Ahogy mondani szokás, méltó lezárása volt ez a koncert a fesztiválnak. A szokásos szófordulat azonban ezúttal igazi tartalmat nyert.

 

A várban az utolsó?

A Zorán-koncert előtt egyébként Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője köszöntötte a nagyszámú közönséget. Bejelentette: lezárul most egy ciklus, ugyanis 2015-ben szervezték meg először a várban a Szent László Napokat, és akkor Zorán volt a fesztiválzáró fellépő, 2024-ben pedig a Zorán-koncert az utolsó, amit a várudvaron tartanak. Mint elhangzott, már az e heti román szervezésű esemény (a Középkori Fesztivál, szerk. megj.) sem itt, hanem a biztonsági előírásoknak megfelelően a vársáncban fog zajlani. „Mi kezdtük, mi végezzük itt, Zorán volt a tiszteletbeli fellépő akkor is és most is” – fogalmazott Zatykó Gyula.
Megkérdeztük ennek kapcsán Alexandru Chirát, a Visit Oradea Egyesület igazgatóját, aki cáfolta azt, hogy a jövőben minden nagy koncertet kitiltanának a vár területéről. Elmondta, hogy a Középkori Fesztiválon a színpad valóban a vársáncban lesz, de ez nem jelenti azt, hogy a vár falain belül nem lesznek többé nagy koncertek. „Minden eseményt külön kell majd vizsgálni, nem lesz ez egy szabály, hogy minden eseményt csak a vár területén kívül rendezünk” – fogalmazott. Emlékeztettük arra, hogy még a várfelújítás megkezdése előtt a Királyfia és a Vörös bástyák közötti területen zajlottak a nagy koncertek, erre reagálva Chira elmondta, hogy a Királyfia bástya felújításának befejezése után vizsgálni fogják annak lehetőségét, hogy oda is szervezzenek eseményeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában