Tábor

2024.07.04. 09:54

Népművészeti tábort szerveztek Érsemjénben

Míg 2023 őszén a felnőttek ismerkedtek a kézművességgel Érsemjénben, addig az elmúlt héten az I. Népművészeti tábort szervezték meg az érsemjéni gyermekek számára.

Forrás: Pro Semjén Egyesület

Ciucur Losonczi Antonius

Sütő Judit szervező lapunknak arról számolt be, hogy a táborban 30 gyermek négy napon keresztül többféle kézműves-foglalkozást is kipróbálhatott. Maroktechnikával és korongozással agyagedényt készítettek. Nemezeltek, dolgoztak fonallal, bőrrel, gyönggyel. Megtanulták a röppentyű faragását, pecsételőt készítettek és tányért festettek. Amikor pedig nem kétkezi munkát végeztek, akkor néptáncot és népdalt tanultak, vagy éppen látogatóban jártak az érsemjéni Oláh Jánosnál, akinek a néprajzi magángyűjteményét csodálták meg. Itt az egykori, egyszerű használati tárgyaktól a dísztárgyakig minden megtalálható. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték és hallgatták a vasaló fejlődésének történetét, csodálták a kályhagyűjteményt, hallgatták a régi lemezjátszók karcos hangját, kipróbálták a régi lecsapós gombú írógépet, a kézitekeréssel működő varró- és fúrógépeket, és nem utolsó sorban a házigazda felügyeletével a favésést is. Oláh János nagy odaadással és hozzáértéssel magyarázta el a kiállított tárgyak származását, korabeliségét és használhatóságát, mesélte Sütő Judit.

A debreceni Kézműves Alapítványnak köszönhetően elismert népi iparművészek – ifj. Fazekas István nádudvari fazekas, Sütő Brigitta textiles, a hajdúszoboszlói múzeum dolgozója, Hutkai László bőrműves és felesége, Hutkai Lászlóné Rozika – tanították a gyerekeket a természetben megtalálható anyagok használhatóságára. A tábor utolsó napján Kovács Éva üveg- és porcelánfestő érkezett Érmihályfalváról, az ő segítségével került csodaszép díszítés az otthonról hozott fehér tányérokra, melyet minden gyerek nagy örömmel festett színesre. Volt, aki teljesen egyedül dolgozott, így az ő tányérjukra egyedi alkotások kerültek. A résztvevők ugyanakkor megismerhették az érsemjéni néptánckultúrát is, a Hortobágyon nevelkedett érsemjéni  Szabó Józsi bácsi kondástáncától kezdve egészen az Ezüstperje néptánccsoport megalakulásáig. Népdal és néptáncoktatás is volt Sütő Judit és Sütő Szabolcs vezetésével.
A tábor ünnepélyes keretek között, családias hangulatban zárta be kapuját, azaz a Fráter Loránd Művelődési Otthon ajtaját, ahol kiállítást rendeztek a gyerekek egész heti alkotásaiból, illetve előadták a tanult népdalt, és egy kis rövidke szatmári tánckoreográfiát. A rendezvény végén minden gyerek emléklapot kapott, és senki sem távozott üres kézzel, hiszen hazavihették alkotásaikat. A kulturális programsorozat szervezői és támogatói a Pro Semjén Egyesület, a debreceni Kézműves Alapítvány, Érsemjén Község Önkormányzata és a Csoóri Sándor Alap voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában