Megújulás

2024.07.14. 13:42

Renoválják az orvosi egyetem székhelyét

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Dr. Adrian Maghiar, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Fakultásának dékánja a tanévzáró ünnepségen bejelentette, hogy renoválni fogják az általa vezetett tanintézmény Nagyvásártéri (December 1. park 10. szám) főépületét. A projektet a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium valósítja meg az Országos Befektetési Társaságon (CNI) keresztül. Értéke bruttó 136,3 millió lej, melyből az egyetem  hozzájárulása 49,3 millió lej. A tervezésre hat hónapot, a kivitelezésre pedig két évet szánnak. Többek közt kicserélik vagy felújítják a nyílászárókat, restaurálják a díszterem, a lépcsőfeljárók és az előcsarnokok díszítőelemeit. Ugyanakkor manzárdosítják a tetőzetet, és belső szerkezeti átalakításokat végeznek.

Péter I. Zoltán helytörténész szerint az eklektikus stílusú épület tervezői a budapesti Phann és Gaál műépítészpáros, kivitelezője id. Rimanóczy Kálmán, Nagyvárad kiváló építésze. A váradi Kereskedelmi Csarnok a kereskedők, iparosok és mezőgazdák védelmére jött létre. Székhelyük eleinte a Szent László téri Kováts-házban volt, s az 1891-ben megalakult Kereskedelmi Társulattal karöltve határozták el egy új, monumentális székhely építését a Nagyvásártéren. Id. Rimanóczy Kálmán 1894 tavaszán látott hozzá az épület kivitelezéséhez, és nyárra már tető alá is került a csarnok legnagyobb része. A trapéz formájú épület zárt udvart fog közre. A Nagyvásártérre néző, középen kupolával fedett főhomlokzat az ingatlan legdíszesebb része. Az eklektikus homlokzat neoreneszánsz ihletésű, az öttengelyes középrizalitot jónfejes pilaszterek és féloszlopok tagolják, a közöttük lévő falmezőt váll- és zárköves félköríves ablakok törik meg, előttük kőbábos díszítésű erkély található. A homlokzat kvéderes vakolású, a földszint hatalmas félköríves ablakai szintén kváderezett kertelésűek. A középrizalit két szélső tengelyében szoborfülke, felette medalion található, a nyugati sarokrizalitot tüskés végződésű sisaktető zárja le. Az emeletet pilaszterek tagolják, közöttük félköríves, zárköves ablakokkal. A csarnok homlokzata teljes hosszában kőbábos attikával végződik. Jelenleg a Nagyváradi Állami Egyetem orvosi karának helyet adó ingatlan besorolása  B kategóriájú műemlék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában