Drágulás

2024.07.30. 16:41

Sokba fog kerülni az árusoknak a felújított váradi nagypiac

A Nagyváradi Helyi Tanács szerdán szavaz a várhatóan szeptemberben megnyíló, felújított nagypiac bérleti díjairól, melyek a jelek szerint sokkal nagyobbak lesznek a jelenlegieknél.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A szerdai helyi tanácsülésre előterjesztett határozat-javaslat kimondja, hogy miután megtörténik a felújított váradi nagypiac munkálatainak átadás-átvétele, az ingatlan a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) kezelésébe kerül, mely árverés útján fogja kiosztani a csarnokban kialakított árusító helyeket. A tervezet szerint egy 1,10 négyzetméteres asztalt egy napra 9, egy hónapra 200 lejért lehet majd bérelni, egy kereskedelmi helyiség bérleti díja 96 lej lesz egy hónapra. A virágárusításra kijelölt, 10 négyzetméteres kereskedelmi egységek bérleti díja 1450 lej lesz, míg a hús- és tejtermékek árusítására használható, szintén 10 négyzetméteres kereskedelmi egységek bérleti díja egy hónapra 1650 lej lesz áfával együtt. A határozat megjegyzi, hogy amennyiben a kereskedelmi egységekre és a modulokra kiírt két árverésre nem jelentkezik senki, akkor a fent említett kikiáltási árak csökkenthetők, de nem csökkenhetnek az eredeti kikiáltási ár fele alá.

Az új díjszabások nagyon meglepték a nagypiaci árusokat. Többen azt mondták lapunk megkeresésére válaszolva, hogy mindez idáig nem hallottak az új díjszabásokról, illetve többen nem akartak nyilatkozni ezzel kapcsolatban. Azok a virágárusok, akik mégis hajlandók voltak véleményt mondani, kifejtették, hogy rendkívül magas a tervezett díjszabás. „Jelenleg 300 lejt fizetek havonta az elfoglalt helyért, és van hova helyeznem az árut. Nem fogja megérni odabent helyet bérelni” – fogalmazott egyikük. Kifejtette, hogy most a nagycsarnok melletti területen minden virágárus elfér, de odabent a csarnokban nem mindenkinek jut majd hely, és az árut sem lesz hova elhelyezni. Mint mondta, jelenleg havi 300 lejt fizet a helyért, ehhez képest túlzóan magas az új díjszabás. Szerinte a jelenleg a piacon lévő virágárusoknak a nagy része nem fog helyet bérelni a nagycsarnokban, mert a termelőknek egész egyszerűen nem fogja megérni. 
Egy tejtermékárus azt mondta, hogy ilyen díjszabások mellett csak akkor fogja megérni a számára helyet bérelni, ha többet fog tudni árulni, mint most, mert a jelenlegi eladások mellett nem tud majd odabent helyet fenntartani magának. Egy másik tejtermékárustól megtudtuk, hogy már volt bent a csarnokban, és megállapította, hogy a vásárló számára nincs jól megoldva a közlekedés, az árusok közötti folyosók olyan szűkek, hogy az emberek nem férnek majd el egymás mellett. „Az emberek nem fognak tudni megállni pár percre, nem fognak tudni kóstolni” – adott hangot aggodalmainak az árus, aki elmondta, hogy a csarnok nagy részét az üzlethelyiségek foglalják majd el, a termelőknek alig lesz helyük. Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy a nagypiacon és környékén zajló folyamatos munkálatok miatt megváltoztak a vásárlói szokások: az emberek egy része elszokott a piacozástól, és az árusok attól félnek, hogy mire végre befejeződik az ottani építkezés, az emberek már nem fognak visszaszokni a piacra.

Nem is drága

Az árusok sokallják a tervezett tarifákat, melyekről a közterület-fenntartó azt állítja, hogy a lehető legalacsonyabbak a körülményekhez képest. „A helyi tanácsnak azt javasoltuk, hogy az új csarnokban lévő helyiségeket a lehető legalacsonyabb áron, a Decebal híd melletti piacon érvényes tarifákon adjuk bérbe” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó (ADP) igazgatója. A Decebal piacon egy 10 négyzetméteres üzlethelyiség havi bérleti díja szintén 1450 lej. Az igazgató kiemelte, hogy a helyiségeket elsősorban a jelenlegi bérlők rendelkezésére bocsátják: „Mindazok, akiknek van helyük a nagypiacon, és át szeretnének költözni az új csarnokba, egymás között licitálnak. Ha maradnak még helyek, azokat szabadon elárverezzük” – mondta, majd hozzátette, hogy az új díjszabások csak ideiglenesek lesznek. Miután befejeződnek a munkálatok, akkor a Rogériuszi piacon alkalmazott magasabb tarifákat fogják bevezetni a nagypiacon is, lévén, hogy sokkal jobbak lesznek az árusítási körülmények, valamint azért, hogy a beruházás költségei megtérüljenek – érvelt az igazgató. „A hús- és tejüzlethelyiségek berendezéséhez 100.000 euróba kerülő hűtőszekrényeket kellett vásárolnunk. Ezt a beruházást amortizálni kell” – magyarázta Andrica.

A nagypiac csarnokának felújítása a napokban fejeződik be, és az önkormányzat várhatóan augusztus első felében veszi át az elvégzett munkálatot. Andrica szerint ez azt jelenti, hogy körülbelül szeptember hónap elején veheti majd át a piacot az ADP, mely annak a hónapnak a végén bocsátja majd a bérlők rendelkezésére. Az új csarnokban 76 bódé lesz, továbbá beszereztek 30 hűtőszekrényt, amelyeket a zöldség- és gyümölcstermékekkel kereskedők rendelkezésére bocsátanak.
A nagyváradi nagypiac felújítása két szakaszban történt. Az első etapban újjáépítették a 2020 nyarán leégett, történelmi műemléknek számító egykori villamosdepót, a második etapban pedig egy új épületet emeltek a jelenlegi zöldség- és gyümölcspiac helyén. A kulturális minisztérium azzal a feltétellel hagyta jóvá a nagycsarnok rekonstrukcióját, hogy a kivitelező megőrzi az egykori remíz vörös téglából épült külső falait. A második etap kivitelezése egyelőre áll, mert a nagyváradi önkormányzat perben áll a kulturális minisztériummal, a város ugyanis azt szeretné, ha visszaminősítenék a piac helyszínén lévő műemléki besorolású épületeket, hogy aztán le lehessen bontani azokat. Az önkormányzat első fokon megnyerte a pert a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságon, de a minisztérium fellebbezett. A tervek szerint a jelenlegi gyümölcs- és zöldségpiac helyén épülő új ingatlanban lesz 504 gyümölcs- és zöldségasztal, 152 kereskedelmi modul a nem élelmiszeripari termékek számára, 34 kereskedelmi helyiség, két oktatóterem a kereskedelmi és mezőgazdasági vállalkozóknak, valamint irodák az adminisztráció számára, továbbá épül egy 161 férőhelyes mélygarázs is. A nagypiac korszerűsítésének és bővítésének összköltségvetése 77 millió lej áfa nélkül, amelyből mintegy 9 millió lej uniós társfinanszírozás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában