LOVE.HU

2024.07.12. 11:40

Vígjátékkal indított a nyári színházi fesztivál

A Fórum Színház LOVE.HU című előadásával, egy könnyed, vidám, de azért néhol komolyan elgondolkodtató darabbal csütörtökön este elkezdődött a 13. Nyári Színházi Fesztivál a várban, a Bihar megyei RMDSZ, a MAKET, a Partium Alapítvány és a Nyíregyházi Mandala Dalszínház közös szervezésében. A rendezvénysorozat támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Fotó: Nagyváradi Vár - Nyári Színház/Facebook

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelenteket Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Bódis Gábor, a Nyíregyházi Mandala Dalszínház vezetője, a Magyar Középiskolások Egyeztető Tanácsa (MAKET) részéről pedig Papp Helga köszöntötték.

Kulcsár Lajos kortárs szerző, színművész komédiájában egy középkorú férfi megismerkedik egy fiatal lánnyal. Idáig semmi különös nincs a dologban, csakhogy ők egy internetes randi oldalon találkoznak, ahol mindenki másnak mutatkozik, mint aki valójában. Az első titkos randin azonban hamar kiderül, hogy e két embernek nagyon is szüksége van egymásra. Közös múltjuk van, amiről ők maguk sem tudtak. És titkaik, amiket szép lassan felfednek egymás előtt, mely által egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Túl közel. Eközben pedig a pikáns, szórakoztató, pörgős vígjátékról is kiderül, hogy egy bölcs, ritka mély és pontos emberismeretről tanúskodó történetet rejt magában.

A szerző felvétele

Az előadást követően – miután hosszú perceken keresztül eleget tett szelfikészítési „kötelezettségeinek” – Németh Kristóf portálunknak azt nyilatkozta: eddig még soha életében nem lépett fel Nagyváradon, viszont járt már a városban, mivel a családja anyai ágon tulajdonképpen innen is származik. „Nekünk tehát váradi rokonaink is vannak. Emlékszem, hogy a gyermekkoromban unokatestvéreim éltek itt. Aztán sok minden megváltozott 1989 után ilyen szempontból is” – magyarázta. Megjegyezte: a lényeg az, hogy színházi szempontból neki ez volt az első látogatása a mostani, de csodálatos élmény volt számára az itteni közönséggel való találkozás. „Úgy éreztem ma este mintha egy kicsit mást jelentett volna itt megszólalni egy magyar színdarabban a színpadon, mint sokszor nálunk otthon. Sokkal bensőségesebb volt a hangulat, sokkal hamarabb kialakult a közönséggel egyfajta közösségi kapcsolat”, hangsúlyozta a színművész. Hozzátette: abban az értelemben is különleges volt ez az este, hogy a fellépőpartnere, Kiss Anna Laura éppen ezen a napon ünnepelte a 30. születésnapját.

Arról is beszélt Németh Kristóf, hogy a Fórum Színház 2017 óta működik, magánszínházként, és éppen ezért nekik nagyon fontos a partnerség, így a Mandalával való együttműködés is. „Pont arról beszéltem Bódis Gáborral az imént, hogy egy hosszú távú barátság kezdete is lehet ez, vagyis rendszeresen visszatérnénk, mert számunkra színházi emberekként az az igazi ünnep, ha olyan közönség előtt játszhatunk, mint ma este itt, Váradon”. Megemlítette azt is a színművész, hogy sajnos nem jutott ideje arra, hogy megnézze jobban Váradot, mert ilyenkor rohannak, mint annak idején az echós szekereken a vándorszínészek. Amúgy nemrég az Egyesült Királyságban szerepeltek ugyancsak magyar közönség előtt, szintén ezzel a produkcióval.

Fotó: Nagyváradi Vár - Nyári Színház/Facebook 

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire megterhelőbb egy színművésznek egy önálló esten, illetve csupán egy kétszemélyes darabban játszania, mint egy sokszereplős előadásban, Németh Kristóf azt válaszolta: a különbség talán az, hogy egy pillanatra sem lehet „kikapcsolni”, vagy nem ott lenni lélekben, mert minden pillanatát élni kell az előadásnak. „Partnerként mi egymásból élünk ilyenkor, egymás tekintetéből, mozdulataiból, rezdüléseiből”, fogalmazott. Hozzáfűzte: bármennyire is nyári színházról, vagy könnyed vígjátékról beszélünk, nagyon igaz az a mondás, amit évtizedekkel ezelőtt, a pályája kezdetén mondtak a mesterei, miszerint nincs színházi értékbeli különbség a komédia és a tragédia közt, mert mindent „igazul” kell játszania egy színésznek. „Ez az előadás is ilyen értelemben egy kicsit érzelmi hullámvasút volt. Jaj de vicces, nevetünk, de azért olykor el is gondolkodtat, hogy mi történik a két szereplővel. Felidéződik talán egy-egy személyes emlék, és megszületik a színház lényegi értelme, a közösségi élmény”, fogalmazott Németh Kristóf.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában