Késedelem

2024.08.22. 15:58

Alig haladt a vasút villamosítása

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter kijelentéseivel ellentétben nem a legjobban halad Bihar megyében a vasúti sínpálya villamosítása. Eddig csak munkálatok alig három százaléka készült el.

Illusztráció

BN-összeállítás

Két héttel ezelőtt, augusztus 9-én Nagyváradon járt Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, hogy részt vegyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei tisztújító kongresszusán. Ekkor jelentette ki, hogy a Kolozsvár és Biharpüspöki közötti vasútvonal villamosítási munkálatainak a négy szakasza közül a Bihar megye területén zajló munkálatok haladnak a legjobban. A Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasútvonal rehabilitációja, villamosítása és a dupla sínpár kiépítése (ez utóbbi 14,8 kilométer hosszúságban) ugyanis négy különálló projekt keretében valósul meg, melyek közül kettő, a Kissebes–Élesd és az Élesd–Biharpüspöki szakasz részben, illetve teljes egészében Bihar megyében található. A miniszter szerint eddig egy Kolozs megyei szakaszon akadtak problémák, ahol alaposabb földtani tanulmányra volt szükség, mivel ott árterületek vannak. „Ezért volt ott késedelem, de a többi rész a kivitelezés fázisában van” – mondta Nagyváradon Grindeanu. A Bihoreanul hetilap azonban a kivitelezésben közvetlenül érdekelt Román Államvasutakhoz (CFR) fordult adatigényléssel, és a tárcavezető kijelentései tükrében igencsak meglepő válaszokat kapott. A Kolozsvár és Egeres közötti első, teljes egészében Kolozs megyében található szakaszon idén március 6-án kezdődött el a kivitelezés, és a munkálatoknak a nyolc százalékát végezték el. A kivitelezők itt a RailWorks, az Alstom Transport és az Arcada Company cégek; a szerződés értéke 1,6 milliárd lej áfa nélkül. Az Egeres és Kissebes közötti, szintén teljes mértékben Kolozs megyében lévő szakaszon már 2023. október 20-án elkezdődött a kivitelezés, ennek megfelelően itt már a munkálatok 15 százaléka elkészült. A kivitelezők ugyanazok, mint a fent említett első szakaszon, ennek a beruházásnak a költségvetése 1,5 milliárd lej szintén áfa nélkül. A Kolozs megyei Kissebes és a Bihar megyei Élesd közötti szakaszon az FCC Construccion és a Gulemark-CNN cégek csak idén augusztusban kezdtek el dolgozni, ezért a munkálatoknak mindössze két százalékát sikerült megvalósítaniuk – írta a CFR a hírportálnak. Ennek a szakasznak a költségvetése 2,1 milliárd lej áfa nélkül. Az Élesdtől a román–magyar határig tartó szakaszon 2024. június 11-én kezdődött meg a munka, a kivitelezők a Webuild SPA, az Impresa Pizzarotti&CSpA és a Salcef SPA cégek. A 2,4 milliárd lejes szerződésben szereplő munkálatoknak mindössze három százalékát végezték el. Vagyis a Kolozs megyei szakaszok lényegesen jobban állnak, mint a Bihar megyében zajló munkálatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában