Emlékeztető

2024.08.29. 15:21

Betegségmegelőző vizsgálatok

Illusztráció

ERDON-összeállítás

Ingyenes kivizsgálásra jogosultak azok a 40 év feletti, egészségbiztosítással rendelkező személyek, akiknek nincs megállapított betegségük, emlékeztet a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS). A program célja a megelőzés és az esetleges egészségügyi gondok korai felismerése. Az úgynevezett betegségmegelőző csomag nemcsak konzultációt (legfeljebb három), hanem laboratóriumi vizsgálatokat is tartalmaz. A háziorvos kell felmérje az egyes páciensek kockázati tényezőit. Szintén a háziorvos vérnyomást mér, megállapítja a testtömegindexet, feltárja a kórtörténetet (szív- és érrendszeri és/vagy anyagcsere-betegség miatti korai elhalálozás a családban), valamint a dohányzási szokásokat. Ezeket az adatokat az egészségbiztosítási informatikai rendszerbe tölti fel. A kedvezményezettek jogosultak laboratóriumi vizsgálatokra is, ezek elvégzéséhez a háziorvos által kiadott küldőpapír szükséges, és az is, hogy az adott vizsgálatok ne legyenek elvégezve abban az évben.
A 40 és 60 év közötti, tünetmentes felnőttek esetében többek között a következő vizsgálatok ajánlottak: teljes vérkép, C-reaktív fehérje, vércukor- és koleszterinszint, TGO, TGP, az albumin/kreatinin arány meghatározása a vizeletben, hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata szexuálisan aktív nőknél, immunológiai vizsgálat, emlőultrahang és mammográfia, HPV-vizsgálat stb.
A fentebb említett szolgáltatások költségeit a biztosítottak számára a CAS téríti meg, így ezek ingyenesek, de azt figyelembe kell venni, hogy gyakran (főként hónap végén) nincs elegendő keret, így előfordulhat, hogy sokat kell várni a ténylegesen ingyenes vizsgálatokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában