Programajánló

2024.08.18. 14:14

Kiállításmegnyitó a püspöki palotában

BN-összeállítás

A 2024. március 20-án elhunyt nagyváradi festőművész, Ioan Aurel Mureșan utolsó, a bukaresti Nemzeti Szépművészeti Múzeumban szervezett nagysikerű kiállításával emlékeznek a nemzetközi hírű román nagymesterre a római katolikus püspöki palota második emeletén augusztus 23-án, pénteken 18 órakor nyíló tárlattal. 

A Történetek a híd alól című sorozat 11 monumentális vásznát a mester 2022 januárja és augusztusa között festette, és a világ hatalmas íve alatti emberi történeteket mesél el a vizualitás kirobbanó erejével. A tárlatot dr. Ramona Novicov művészettörténész nyitja meg, kurátor Sorina Jecza, a temesvári Triade Interart Alapítvány vezetője. 

 

Az ünnepség keretében bemutatják Ioan Aurel Mureșan – Povestiri de sub pod / Stories from Under the Bridge című kiállítási katalógusát, a művész 11 elégiájával, a Triade Alapítvány gondozásában. „A híd egy sajátos alkotói világ határait rögzíti, amelynek különös aurája erőteljesen pulzál a képeken. A 11 vászon egy-egy történetet dolgoz fel, a bemutatás ereje példaértékű, a képek jelentése azonban mindvégig a valóság és képzelet mezsgyéjén marad. A művész befejezetlenül maradt világészlelései kérdések egész sorát veti fel, amelyekre azért hívattunk össze, hogy együtt adjunk hozzávetőleges választ. És ebben az értelemben ez a tárlat nem egyszerűen egy kiállítás, hanem egy nagyszerű és kíméletlen önkitárulkozás, amely a művész személyét a kreativitás szemszögéből vizsgálja, feszegetvén annak határait, a rugalmasság kérdését, s hogy miként formálja át e tehetség az alkotó életét. A festményekhez társított elégiákat Ioan Aurel Mureșan közel negyven éve vetette papírra, és előérzetszerűen vetítik elénk a művész lelkét nyugtalanító, későbbi nagy alkotói és egzisztenciális problémákat. A kiállítás katalógusa ezeknek a tapasztalásoknak a tanúja, hordozója” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott meghívóban.

A kiállítás 2024. augusztus 23. és 2025. február 23. között lesz látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában