Nyugdíjtörvény

2024.08.29. 17:13

Mihamarabb kérjenek magyarázatot, ha nincs jól újraszámolva a nyugdíj

Országszerte nagy vitákat és értetlenkedést váltott ki a szeptember 1-től érvénybe lépő új törvény alapján kiszámolt nyugdíj, ezért a kormány levélben értesít minden érintettet arról, hogy az újraszámolás után senkinek sem csökken a havi juttatása.

Fotó: Pap István

Pap István

Az új nyugdíjtörvény alapján újraszámolt jövedelmek kapcsán a két legfontosabb információ az, hogy egyetlen nyugdíj sem fog csökkenni, és hogy mihamarabb keressék fel az illetékes nyugdíjhivatalokat azok, akik szerint rosszul lett kiszámolva a juttatás. Az új törvény alapján történt újraszámolás után ugyanis több mint 700 ezer nyugdíjasnak az előzetes ígéretekkel ellentétben nemhogy nőtt, hanem csökkent a nyugdíja. A félreértéseket elkerülendő a kormány augusztus utolsó napjaiban levelet küld minden érintettnek, amelyben megnyugtatják őket, hogy nem fognak kevesebb pénzt kapni annál az összegnél, mint amennyit eddig is kaptak. Ugyanakkor a kormány elrendelte, hogy az összes megyei nyugdíjhivatal tartson sajtótájékoztatót, amelyen oszlassa el a nyugdíjasok kételyeit. A Bihar Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója, Laurențiu Țenț csütörtökön tett eleget ennek a felkérésnek, és összehívta a sajtótájékoztatót, amelyen ismertette a minisztérium által kiküldött levél tartalmát. A Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter és Daniel Baciu, az országos nyugdíjpénztár elnöke által jegyzett dokumentumban az olvasható: „Tisztelt nyugdíjasok, Románia Kormánya, a Munkaügyi és Szociális Szolidaritás Minisztériuma, valamint az Országos Nyugdíjpénztár megerősíti azt, hogy az önök nyugdíja nem csökken akkor sem, ha az újraszámolási végzés, amelyet kiküldtek önöknek, kevesebb értéket eredményezett, mint az utolsó, 2024 augusztusi nyugdíjuk értéke. Abban az esetben, ha a nyugdíjasoknak járó szociális juttatásra jogosultak számára az újraszámolási végzés kevesebb, mint 1281 lejt eredményezett, amekkora ennek a juttatásnak az értéke, akkor a továbbiakban is megkapják az 1281 lejt.” Laurențiu Țenț az említett sajtótájékoztatón elmondta, hogy azoknak a nyugdíjasoknak kézbesítik ki ezt a levelet, akik minimálnyugdíjat kaptak és az újraszámolás után nem változik a jövedelmük értéke, valamint azoknak, akiknek az újraszámolás után kevesebb pontszám jött ki a jelenleginél. Bihar megyében 34.307 személy kapja meg ezt a levelet. Csütörtökön már meg is érkezett az első 10 ezer levél, és az igazgató reményei szerint pénteken az összeset sikerül eljuttatni a postahivatalokhoz, hogy aztán kézbesíteni lehessen ezeket. 

Fontos tudnivalók

Laurențiu Țenț azt a lényeges változást is kiemelte az új nyugdíjtörvényből, mely szerint 2000 lejről 3000 lejre emelkedik az adóköteles nyugdíj, azaz október 1-től a 3000 lej alatti nyugdíjak után nem kell a tíz százalékos jövedelemadót fizetni. Laurențiu Țenț eloszlatott egy széles körben elterjedt tévhitet is, mely szerint a mostanában nyugdíjba vonulóknak érdemes a dossziéjukat még szeptember 1., azaz az új törvény hatályba lépése előtt benyújtaniuk, mert akkor magasabb lesz a nyugdíjuk. Țenț leszögezte, hogy ennek az állításnak semmi alapja nincs, mert az új törvény hatályba lépése semmilyen hatással nem lesz arra, hogy mekkora nyugdíjat számolnak ki a jogosultaknak. Kérdésünkre válaszolva Laurențiu Țenț elmondta hogy a nyugdíjak újraszámolására vonatkozó végzéseket a kézhez vételtől számított 45 napon belül lehet megtámadni a bíróságon, de mivel ezúttal speciális esetről van szó, ezért lehetőség van arra is, hogy a nyugdíjasok a nyugdíjhivatalokhoz forduljanak a helyzet tisztázására. Țenț azt javasolja az érintetteknek, hogy ha bármilyen problémát észlelnek, menjenek el mihamarabb a nyugdíjhivatalhoz. Elég, ha elviszik a végzést, de az sem baj, ha az sincs náluk, hiszen a nyugdíjhivatalban a személyi szám (CNP) alapján is utána tudnak nézni a dossziénak. Ugyanakkor van egy standard szövegű típuskérvény, amelyet a helyszínen, a nyugdíjhivatalban is meg lehet írni kézzel. Sőt, az is elég, ha online küldik el észrevételeiket a felmerült problémáról. „Mi újraszámoljuk a nyugdíjat, és ha hibát észlelünk, akkor új végzést adunk ki, ha pedig az újraszámolás helyes volt, akkor a kérvény benyújtásától számított 30 napon belül válaszolunk a kérvényezőnek” – mondta Țenț. Szintén kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a különböző határidők nem a végzés kiadásától, hanem a kézhez vétel napjától számítandók. Vagyis ha valakit nem talál otthon a postás, akkor egy értesítést hagy a postaládában arról, hogy a végzés húsz napig a postahivatalban van. Ha az alatt a húsz nap alatt nem jelentkezik a nyugdíjas a végzésért, akkor a dokumentum visszakerül a nyugdíjpénztárhoz, ahonnan szintén átvehető. A határidők tehát akkortól kezdődnek el, amikor a jogosult átveszi bárhol – otthon, a postahivatalban vagy a nyugdíjpénztárban –, és aláírja a végzést. A végzés aláírása után azonban elkezd telni a fellebbezési időszak, ezért ezt követően sietni kell a nyugdíjpénztárhoz, hogy ha esetleg a hivatal által adott válasz nem elégíti ki az érintetteket, legyen idejük bírósághoz fordulni a kézhez vételtől számított 45 napos határidő letelte előtt. Țenț elárulta, hogy mostanáig 1358 Bihar megyei újraszámolt nyugdíjat néztek át még egyszer a jogosultak kérésére, és 369 esetben találtak hibát, ez az összes benyújtott panasznak mintegy 10 százaléka. 

Stabilitási pontok

Nagy a félreértés az új nyugdíjtörvény legnagyobb újítása, az úgynevezett stabilitási pont kapcsán is, mondta Țenț. Sokan ugyanis azt hiszik, ez a kifejezés azt jelenti, hogy a nyugdíjas legalább 25 évig ugyanazon a munkahelyen dolgozott. Az igazgató azonban leszögezte, hogy a stabilitási pontoknak nincs semmi közük ahhoz, hogy valaki egy vagy több munkahelyen dolgozott-e, hanem kizárólag azt jelenti, hogy legalább 25 évig kellett nyugdíj-hozzájárulást fizetni. Ilyen értelemben a stabilitás nem tévesztendő össze a régiséggel, hiszen például a katonai szolgálat, az egyetemi évek, a gyes, a beteg- vagy rokkantsági nyugdíj ideje alatt végzett munka vagy a különböző korkedvezmények ugyan beleszámítanak a régiségbe, de stabilitási pontok nem járnak ezekért az időszakokért, hanem kizárólag csak azokért az évekért, amelyek során a munkavállaló befizető volt a nyugdíjrendszerbe. Hozzátette, hogy stabilitási pontot minimum 25 évnyi hozzájárulási időszak után kaphat a jogosult, és ennek a koncepciónak a bevezetése eredményezte tulajdonképpen azt, hogy az újraszámolás után emelkedhetnek a nyugdíjak. 

Statisztika

Az igazgató statisztikai adatokat is megosztott az újságírókkal. Bihar megyében 133.515 nyugdíjat számoltak újra. Ezek közül 24.592 esetben jött ki kisebb nyugdíjérték, míg 102.169 jövedelem értéke emelkedett. Megyénkben átlagban 626 lejjel nőtt a nyugdíjak értéke: a legkisebb növekedés mindössze egy lej volt. A legnagyobb nyugdíjemelést egy váradi jogosult kapta, akinek nem kevesebb, mint 5125 lejjel nőtt a juttatása. Laurențiu Țenț elmondta, hogy a jelentős nyugdíjemelést azok kapják, akik nagyon hosszú ideig dolgoztak vezető beosztásban, ezért a nyugdíj-hozzájárulásuk is nagyon nagy volt. Bihar megyében összesen 57 személynek nőtt több mint 3000 lejjel a nyugdíja, 2000–3000 lej közötti összeggel emelkedett 1660 személy jövedelme, 1000–2000 lej közötti összeggel pedig 17.005 nyugdíjasnak a juttatása. 100–1000 lej közötti összeggel kap többet 60.366 Bihar megyei nyugdíjas, és 100 lej alatti összeggel nőtt 7188 jogosult havi jövedelme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában