Rendelet

2024.08.18. 12:51

Törvényben tiltják a tanári összeférhetetlenséget

Kihirdették és a szeptember 1-től kezdődő új tanévben lép életbe az egyetem előtti oktatás szervezéséről és működtetéséről szóló rendelet, mely kimondja, hogy a tanároknak tilos pénzért korrepetálniuk azokat a diákokat, akiket az iskolában tanítanak.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Hivatalos Közlönyben megjelent rendelet fontos módosításokat tartalmaz az egyetem előtti oktatás megszervezéséről és az oktatás lebonyolításáról. Az új jogszabály tiltja az eddig sajnos nagyon elterjedt összeférhetetlenséget: a tanároknak ezentúl tilos lesz pénzért korrepetálniuk azokat a diákokat, akiket tulajdonképpen az iskolában kellene megtanítaniuk saját tantárgyukra. Ezzel a tiltással elkerülhető lesz az az eshetőség, hogy a tanárok netán tudatosan tanítsanak kevesebbet az iskolában saját diákjaiknak, hogy aztán pénzért korrepetálhassák őket. „A felsőoktatást megelőző oktatásban a tanári kar tagjai nem folytathatnak kiegészítő képzési/társoktatási tevékenységet azon osztály/osztályok kedvezményezettjei számára, amelyekben a folyó tanévben foglalkoztatják őket” – olvasható a rendelet 39. paragrafusában.

További módosítás az eddigiekhez képest, hogy a szeptember 1-jén kezdődő új tanévtől kezdve a középiskolák saját felvételi versenyt is szervezhetnek a kilencedikes helyek felére. Az új szabályzat azt is előírja, hogy a tanulók minden modul végén jegyet kapnak a magaviseletre, továbbá az iskoláknak közzé kell tenniük a tűzvédelmi és egészségügyi engedélyeiket a honlapjukon. Ha nem rendelkeznek ezekkel az engedélyekkel, akkor erről értesítést kell adniuk. A rendelet kiköti a tanintézmények számára azt is, hogy egy héten legalább két nap, reggel 8–9 és délután 4–6 között fogadóórákat tartsanak, és szülői felvilágosító tanfolyamokat is kell szervezzenek. A rendelet lehetővé teszi az iskoláknak, hogy rendkívüli körülmények között felfüggeszthessék a jelenléti oktatást, illetve, ha háromnál több európai projektet valósítanak meg, akkor koordináló tanárt jelöljenek ki ezekhez, és azt is előírja, hogy a dokumentumokat digitális formában tárolják. Ami a tanulókat illeti, a szabályzat kimondja, hogy az általános iskola és a középiskola befejezésekor az iskolai tanácsadó és az iskolaigazgató ajánlást fogalmaz meg minden egyes tanulónak arról, hogy milyen továbbtanulási oktatási forma felé kellene orientálódniuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában