Ismertető

2024.09.05. 14:59

A hatóságok is készülnek a tanévkezdésre

Közös sajtótájékoztatót tartott csütörtök délelőtt a Bihar Megyei Prefektúra nagytermében Marcel Dragoș prefektus, valamint a különböző hatóságok képviselői. Ismertették az utóbbi időben végzett ellenőrzések eredményeit is.

Forrás: Rendőrség

Törő Enikő

A sajtótájékoztatón elhangzott: Bihar megyében 716 tanintézményt tartanak számon, ebből 25 magánkézben működik. Városi környezetben 195 tanintézmény van, ebből 19 magán, vidéki környezetben pedig 521, ebből hat magán. Marcel Dragoș bejelentette: míg 10 évvel ezelőtt a tanintézmények csupán körülbelül 40 százaléka kapott hivatalos engedélyt a Közegészségügyi Hivataltól, ez az arány mára már több mint 90 százalékra nőtt. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Bihar megyében mintegy 60 olyan tanintézmény van, ahol még nem kapták meg ezt az engedélyt. A prefektúra rendelete alapján összeállított bizottság több mint 100 intézményben végzett ellenőrzéseket az utóbbi időben, és egyebek mellett a következő problémákat észlelték: nincs elég tanterem, vagy minden típusú tanóra számára kialakított terem, a mellékhelyiség kültéri, illetve nem megfelelő a vízminőség. Ezek nagy része már megoldás alatt áll, a cél az, hogy szeptember 9-ére a lehető legtöbb problémát orvosolják. Mint elhangzott, az elmúlt tíz évben javuló tendencia mutatkozik a tanintézmények állapotát, felszereltségét, engedélyeit tekintve. 

Fotó: Alexandru Nițescu

A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság részéről annak vezetője, Alin Haniș nyilatkozott. Kifejtette, hogy az iskolai biztonság megtartása és az erőszak megelőzése prioritás az intézmény számára. A tanévnyitókon összesen több mint 540 rendőr lesz jelen. A tervek szerint az elmúlt évek példája alapján különféle foglalkozásokat fognak szervezni a tanintézményekben, főként megelőzés céljából, de oktatási időben az iskolák körül rendőri jelenlétet is biztosítanak, főként reggel és kora délután. A diákok biztonsága érdekében a rendőrség ellenőrzött 134 iskolabuszt is, valamint a tanintézmények biztonsági rendszerét. Emellett az iskolák körüli közlekedési táblákat, közúti jelzéseket is megvizsgálták. Az elmúlt tanévben egyébként 14 projekt és kampány zajlott az iskolákban, 896 tevékenységet szerveztek, ezeken több mint 23 ezren vettek részt. Pedagógusoknak 93 gyűlést tartottak az iskolán belüli erőszak felismerése és megelőzése érdekében. A 2023/2024-es tanévben 56 (városi környezetben 32, vidéken 24) olyan esetet regisztráltak, mely iskolai bűnözésnek minősül. Ebből 30 alkalommal testi sértésről vagy más erőszakos cselekedetről volt szó, hét alkalommal lopásról, négy alkalommal veszélyes tárgy birtoklásáról vagy használatáról, három esetben pedig rongálás történt. Négy alkalommal csend- és rendháborítás miatt adtak bírságot, egy alkalommal pedig pirotechnikai eszköz birtoklásáért.

Forrás: Rendőrség


Bogdan Ioan, a Bihar Megyei Csendőrség vezetője kifejtette: az ő fő feladatuk a tanintézményekkel kapcsolatosan a rendfenntartás a különféle vizsgákon, de emellett biztosított a jelenlétük bármikor, amikor szükséges. Mint elhangzott, két bírságot is adtak az iskolák közelében, de az ilyen típusú büntetések száma csökkenő tendenciát mutat.

Tűzvédelem

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség részéről Csilik Alexandru helyettes vezető számolt be az általuk végzett ellenőrzésekről. Az idei év kezdetétől több mint 100 vizsgálatot végeztek és 132 gyakorlatot szerveztek a Bihar megyei tanintézményekben. A 108 ellenőrzés közül négyet egyetemeken tartották, 16-ot líceumokban és szakiskolákban, 66-ot általános iskolákban, 20-at óvodákban és kettőt bölcsődékben. Összesen 1038 szabálytalanságot észleltek a tűzvédelem területén, ebből 157-et helyben megoldottak. Összesen 863 figyelmeztetést és 28 pénzbírságot adtak, az ezekből befolyt összeg 75.500 lej. A legfőbb szabálytalanságok a következők voltak: meghibásodott elektromos vezetékek, nem megfelelő evakuálási útvonal, vagy útvonal elzárása bútorokkal stb., nem megfelelő világítás, tűzvédelmi engedély hiánya. 
Bihar megyében a 919 tanintézményhez tartozó épület közül csupán 170-nek van tűzvédelmi engedélye, 56-nak nincs, 12 épület esetében folyamatban van az engedélyeztetés, 669 épület esetében nincs szükség engedélyeztetésre. A tűzoltók továbbá folyamatosan ellenőrzik a tűzcsapokat és a vízhálózatot is, de egyébként az elmúlt tanévben egy tanintézményben sem volt tűzeset. Csilik hozzátette: az elmúlt évekhez hasonlóan idén is népszerűsítik kampányaikat az iskolákban is. 
Bondar Marin, a Bihar Megyei Határrendészet vezetője arról beszélt, hogyan készülnek a hétvégi, várhatóan nagy forgalomra. Mivel több európai uniós országban is hétfőn kezdődik a tanév, nagy forgalomra számítanak a román–magyar határátkelőknél, de egyébként már az elmúlt hétvégén is a szokottnál többen keltek át a határon. A legforgalmasabb határátkelőpontok a borsi és a nagylaki vámok. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki torlódás, a magyar határrendészettel közös megegyezés alapján minden kaput megnyitnak, de számítani kell szigorúbb ellenőrzésekre is. Továbbá azt ajánlja, hogy a „népszerű” határátkelők mellett, aki teheti, válassza a kevésbé forgalmasakat, s használják a Trafic Online alkalmazást és honlapot is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában