Építkezés

3 órája

Átadásra kész a belényesi körgyűrű

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint a végéhez közelednek a belényesi körgyűrű építési munkálatai. Még felfestik az útburkolati jeleket, felszerelik a szalagkorlátokat és a közúti jelzőtáblákat. Ennek a hétnek a végéig befejezik a közlekedésbiztonsági auditot, a jövő héten pedig elvégzik a hidak terheléses próbáit. A végső ellenőrzések után az illetékes bizottság eldönti majd, hogy mikor adható át ténylegesen a forgalomnak a terelőút, a használatba vétel október közepére várható. 
A belényesi körgyűrű teljes hossza 9,3 kilométer, a kivitelezése két ütemben zajlott. A sajátságos földrajzi viszonyok miatt kellett építeni két viaduktot (az egyik 800, a másik 700 méter hosszú), három felüljárót (ezek összhossza 230 méter) és két hidat is (teljes hosszuk 28 méter).

Az első szelvény hossza 7,3 kilométer, a nyomvonala a 76-os számú országútnál kezdődik, majd áthalad a Fekete-Körös felett és keresztezi a 231. számú községi utat is, nyugati irányba elkerülve Belényest. A folytatásban áthalad a vasútvonalon és a Fekete-Körös felett, majd egy jobbkanyarral visszatér a 76. számú országútra. A megbízási szerződés értéke nettó 270 millió lej volt. A belényesi körgyűrű második szakasza két kilométer hosszú, ez a Gyalány település felé vezető meghosszabbított „kar”. Az új útszakasz biztosítani fogja az összeköttetést a belényesi körgyűrű és a 764-es számú megyei út (Belényes – Biharrósa – Élesd) között, illetve ezen keresztül lehet majd behajtani a leendő belényesi ipari park területére. Ez a befektetés nettó 15,5 millió lejbe került. Mindkét szelvényen a kivitelezést egy konzorcium végezte, melynek fővállalkozója a helyi Drum-Asfalt cég. A finanszírozást európai uniós alapokból biztosították, a 2014–2020 közötti Nagy Infrastrukturális Operatív Program (POIM) keretében, valamint a Bihar Megyei Tanács költségvetéséből. A Biharfüred felé történő közlekedés elősegítése érdekében ugyanakkor a megyei önkormányzat egy új összekötő utat is épít. A belényesi körgyűrű harmadik szakasza elnevezésű projekt szerint 1,4 kilométer hosszúságú utat építenek, amely Biharfüred irányába összeköttetést teremt az Erdélyi-szigethegység útjával. A tervezés alatt álló új útszakasz nyomvonala a belényesi körgyűrű Vaskohsziklás felé vezető végén lévő felüljárótól kezdődik és a 764A jelzésű megyei úttal való kereszteződéséig folytatódik, a Dragánfalva községbeli Mézes közelében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában