Ünnepi tanévnyitó

2024.09.10. 16:21

Deca: A duális képzés jelenti a megoldást Románia gazdaságának

Megkezdte tanévét Nagyváradon az ország első olyan duális képzésű oktatási intézménye, melynek megvalósítását az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozták. A kedd délelőtti ünnepi tanévnyitón jelen volt Ligia Deca jelenlegi és Sorin Cîmpeanu egykori tanügyminiszter, valamint Nicolae Ciucă, a Szenátus elnöke is.

Fotó: Pap István

Pap István

A nagyváradi Ceyrat utca 4. szám alatti 2,9 hektáron elterülő oktatási komplexum sporttermében tartották meg a Nagyváradi Duális Képzési Kampusz tanévnyitóját kedden délelőtt. A sportteremben összegyűlt tanárok és diákok illusztris vendégeket köszönthettek. Házigazdaként Horea Abrudan, megyei főtanfelügyelő irányította az eseményeket. Az ortodox rítusú rövid egyházi liturgia után Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke ismertette nagy vonalakban az oktatási komplexumot és magát a duális képzési rendszert. Hangsúlyozta, hogy ez az oktatási kampusz rendkívül fontos Bihar megye számára, ugyanis az itteni befektetők jelenleg kénytelenek több ezer kilométer távolságból munkaerőt toborozni. Mostantól azonban ennek a kampusznak köszönhetően ugyanezeknek a vállalatoknak lehetőségük van részt venni itt helyben a szakképzett munkaerő kiképzésében. A tanács alelnöke kiemelte azt is, hogy a fiatalok egy része jelenleg még külföldre megy egzisztenciát teremteni magának, de ez az oktatási központ segíteni fogja az ifjú generációt abban, hogy olyan készségekre és képességekre tegyenek szert, amellyel itthon is megfelelő jövedelmet fognak tudni biztosítani maguknak. Elmondta, hogy a 146 millió lej összköltségvetésű projektből 98 millió lej vissza nem térítendő anyagi támogatás volt, melyet az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) biztosított. 

A projekt megvalósítása és a tanintézmény működése érdekében társult a megyei és a nagyváradi önkormányzat, öt Bihar megyei műszaki szakkollégium, a Nagyváradi Egyetem és kilenc Bihar megyében tevékenykedő nagyvállalat is, és ez a csoport kiegészül magával az önálló jogi státuszt kapott nagyváradi duális képzési központtal is. Az oktatási komplexumban vannak tantermek, laboratóriumok, műhelyek, ahol a gyakorlati tevékenységek folynak, van egy 146 férőhelyes bentlakás, könyvtár, adminisztrációs épülettömb, orvosi és fogorvosi rendelő, szakmai értékelő központ, sportterem és sportpálya, sőt, még úszómedence is. „Ez egy 29 millió euró értékű infrastruktúra, amelyet a helyi vállalkozói szféra rendelkezésére bocsátunk, hogy nagy szakmai tudású fiatalokat képezzen ki azok köréből, akik ezt az oktatási módot választották” – fogalmazott Mircea Mălan. Felidézte, hogy a finanszírozási szerződést a Bihar Megyei Tanács és Ligia Deca tanügyminiszter írták alá 2023. augusztus 25-én. A duális képzés egyik legfontosabb újdonsága a hagyományos műszaki szakiskolákkal összevetve az, hogy a vállalatok közvetlenül irányíthatják ezeket a tanintézményeket, beleszólhatnak a tantervbe és az iskola oktatói gárdája mellett saját szakembereiket is megbízhatják azzal, hogy oktassanak a duális képzési központokban.

Ez csak a kezdet

Mivel a magánvállalatoknak ilyen jelentős szerepük van a tanintézmény működtetésében, ezért nem véletlen, hogy a tanévnyitón is szót kapott az iskola létrehozásában és fenntartásában érdekelt magánszektor képviselője is. Luminița Popa, a Plexus cég romániai humánerőforrás-menedzsere elmondta, hogy ez egy kivételes projekt, aminek nem szabad megállnia Bihar megyében, hanem egy országos mozgalommá kell terebélyesednie, mert, mint kiemelte: „A mesterségekben és a gyártásban lévő profi munkaerő az első helyre kell kerüljön”. Ezzel a megállapítással lényegében egyetértett Ligia Deca tanügyminiszter, aki beszédében kiemelte, hogy a tanügyi törvényben szerepel az a kitétel, hogy a 2029-2030-as tanévtől a műszaki szakoktatást már kizárólag duális képzési formában szervezik meg az országban, „mert a duális képzés jelenti a megoldást Románia gazdasága számára” – fogalmazott a tárcavezető. Emlékeztetett arra, hogy az Országos Helyreállítási Terv keretében országszerte 29 duális képzési központ létrehozásának finanszírozási szerződését írták alá, ezek közül a nagyváradi intézmény az, amelyik leghamarabb megnyitja kapuit. Ez egy stratégiai projekt, ezért 250 millió euróval bővítették a duális képzési központok létrehozására vonatkozó költségvetést, aminek köszönhetően immár közel 600 millió euró áll rendelkezésre erre a célra. Megemlítette, hogy havi 300 lejre emelték a műszaki középiskolai oktatásban részt vevő tanulók ösztöndíját, a 16 életévüket betöltött tanulókat részmunkaidős szerződéssel alkalmazhatják a cégek, és a munkájuk az iskolában szakmai gyakorlatként lesz elkönyvelhető, továbbá olyan törvénymódosítást is eszközöltek, hogy a duális képzési forma semmiben se korlátozza a diákokat, azaz ők is folytathatják tanulmányaikat a felsőoktatásban a doktorátusig bezárólag. „Mindezek olyan lépések, melyek a duális képzés általános elterjedését szolgálják” – szögezte le Ligia Deca.

Jó döntés

Végezetül szólt az egybegyűltekhez Nicolae Ciucă volt miniszterelnök, aki jelenleg Románia Szenátusának elnöke. Hangsúlyozta, hogy ez a projekt nem valósult volna meg a helyi és az országos intézmények, szervezetek, valamint a vállalatok hatékony együttműködése nélkül, majd így folytatta: „Én nagyon hiszek a vokacionális oktatásban, és most történt meg először az, hogy a diákok első számú opciója erre az oktatási formára esett. Szükségünk van arra, hogy hozzáadott értéket teremtsünk, de ezt csak jobban képzett munkaerővel tudjuk elérni. Ami Nagyváradon történt, az egy követésre méltó modell” – hangsúlyozta Nicolae Ciucă. Végezetül sok sikert kívánt a diákoknak, illetve azt, hogy legyen erős a meggyőződésük, hogy jól választottak iskolát, „mert én magam is vokacionális oktatási intézmény végzettje vagyok, és nem bántam meg azt a döntésemet, amelyet 14 éves koromban hoztam” – fogalmazott a Szenátus elnöke, aki katonaiskolát végzett.

Vizit

Az ünnepség után a közéleti személyiségekből álló delegáció, a tanügyminiszter és a Szenátus elnöke mellett Sorin Cîmpeanu volt oktatási miniszter, Ilie Bolojan és Mircea Mălan, a Bihar Megye Tanács elnöke, illetve alelnöke, Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora, valamint a kíséret több tagja és a sajtó képviselői körbejárták a létesítményt, megnézték többek között az internátust, az úszómedencét, a szakácsképző épületrészt, a laboratóriumokat és műhelyeket. Az oktatók különböző bemutatókat is tartottak: a robotika laborban például egy miniatűr gyártósor robotjának működését mutatták be, egy másik teremben pedig egy olyan szimulátort kezelt valaki, amellyel tucatnyi munkagép használatát lehet imitálni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában