Tanévkezdés

2024.09.05. 13:22

Iskolakezdés előtt Székelyhídon és Nagyszalontán

Székelyhídon megtörténtek az utolsó simítások a felújított iskolaépület körül, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban pedig kénytelenek kiköltözni az egyik, renoválás alatt levő épületből. Azonban mindkét helyszínen arra törekednek, hogy a gyerekek optimális körülmények között kezdjék meg a tanévet.

Forrás: Ér Hangja

János Piroska

Székelyhídon a Petőfi Sándor Elméleti Líceumhoz tartozó 15 épületben zajlik a tanítás a bölcsődétől a 12. osztályig, ebből négy helyen az elmúlt időszakban felújítások zajlottak. Többek között a villanyhálózat felújítása, az épületek hőszigetelése, tetőcsere történt meg az elmúlt tanév kezdetén indult munkálatok során, például a csokalyi iskolaépület is kívül-belül megújult. Érdekesség ugyanakkor, hogy az 1–4. osztályoknak helyet adó épületet egy pályázati programnak köszönhetően olyan oxigénszint-érzékelővel látták el, amely jelzi, ha az oxigén egészségre káros szint alá csökken, s szellőztetés szükséges – tudtuk meg Barta Imre iskolaigazgatótól. A renoválással januárra kellett volna elkészüljenek, a kivitelezőnek viszont csak mostanra sikerült átadnia a rendbe tett épületeket. A 2024/2025-ös tanévet így már jobb körülmények között kezdik meg, mint ahogy júniusban befejezték – nyilatkozta lapunknak az iskolaigazgató. Jelenleg a felújított épületekbe való visszaköltözés zajlik. Hétfőn összesen 77 osztály, illetve bölcsődei és óvodai csoport kezdi meg a tanévet, ami megközelítőleg 1400 gyereket jelent. 
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az idei tanévtől úgynevezett „büntetőszobákat” hoznak létre a tanintézményekben, ahova a tanórát zavaró diákokat különítik el. A miniszteri rendeletben előírt termek kialakítását a székelyhídi líceumban nehezíti a helyhiány, ugyanis, mint az igazgatótól megtudtuk, a kisvárosban kielégítő a gyermeklétszám, ugyanakkor az intézményben kiemelt figyelmet fordítanak az iskolaelhagyás visszaszorítására: meleg ételt biztosítanak a gyerekek számára, délutáni programokkal pedig megpróbálják minél tovább az iskolában tartani őket. A büntetőszoba pozitívumaként tartja ugyanakkor, hogy az órát zavaró diákot így egy biztonságos helyre lehet küldeni, és nem például a folyosón fog rendetlenkedni, azonban még sok kérdés felmerül ennek a teremnek a „működtetése” kapcsán. Ugyanilyen kivitelezési kérdéseket vet fel a mobiltelefonok használatának korlátozása, hiszen a gyerekektől nem lehet kényszerrel elvenni ezeket az eszközöket, illetve kérdés, hogy csak tanórán vagy a szünetben sem lehet-e náluk – taglalta a problémát az igazgató, aki elmondta: az iskolában már bevezették a telefonok tárolására alkalmas dobozokat, amelyekbe a gyerekek beteszik a mobiljaikat, de a diákok ezt a módszert is ki tudják cselezni, ha akarják. A 2024–2025-ös tanévnyitó ünnepségre szeptember 9-én, hétfőn 9 órakor kerül sor Székelyhídon, a líceum udvarán.

Költözéssel indul a tanév Nagyszalontán
A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban az 5–8. osztályoknak helyet adó épület felújítása miatt a diákokat ki kellett költöztetni a líceum legnagyobb épületéből, a munkálatok miatt várhatóan ebben a tanévben már nem is térhetnek oda vissza. Az osztályokat sikerült úgy elosztani a rendelkezésre álló termekbe (könyvtárba, laborokba), hogy a tanítás csak egy váltásban történjen – tudtuk meg Tornai Melinda iskolaigazgatótól. „Azon vagyunk, hogy az oktatás zökkenőmentes legyen, a gyerekek ne érezzenek ebből semmit. Kicsit szűkösebben, de indul a tanév új bútorokkal, új technikai felszerelésekkel, okostáblákkal” – tette hozzá, megjegyezve, hogy folytatódnak az iskola európai uniós projektjei. A felújítási munkálatok miatti helyszűke okán a fenn már említett büntetőszoba kialakítása komoly gondokba ütközik, talán csak a tanári szobában kivitelezhető – nyilatkozta az iskolaigazgató. „Nagyon rossznak tartom ezt a rendeletet, mert ha a gyerek kikerül óráról, az neki nem büntetés. Bárhová teszik, örülni fog. Már folynak az értekezések arról, hogy ez ne büntetés legyen, úgyhogy nem tudom, mi az értelme ennek az egésznek” – jegyezte meg. Az Arany János Elméleti Líceumban az idei tanévben két előkészítő, három ötödik és öt kilencedik osztály indul, mint megtudtuk, a diáklétszám enyhe csökkenést mutat a tavalyhoz képest. A tanári karban nagyobb változások nem történtek, 90 százalékban ugyanazok fogják oktatni a diákokat, akik az elmúlt tanévekben. A tanévnyitó ünnepséget szeptember 9-én, hétfőn 10 órától a református templomban tartják meg.

Fotó: Nagyszalonta Polgármesteri Hivatala

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában