Közlemény

2 órája

Kilenc új sertéspestisgóc Bihar megyében

Illusztráció

BN-összeállítás

Kilenc új sertéspestisgócról adott ki tájékoztatást a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA). A kilenc afrikai sertéspestisgócot házi sertéseknél mutatták ki az augusztus 1.–szeptember 23. időszakban Bihar megye különböző pontjain, Csokaly, Köröskisjenő, Érolaszi, Kiskereki, Mezőtelki és Keszteg településeken. „Az érintett falvakban a DSVSA szakemberei a speciális eljárásoknak megfelelően azonnal intézkedtek az érintett gazdaságok állat-egészségügyi felügyelet alá helyezéséről (…), és fertőtlenítették a gazdaságokat, a sertésólakat, a kerítéseket, a használati, és a feltételezhetően fertőzött tárgyakat” – áll az intézmény vezetőségének közleményében.

A DSVSA az elmúlt hónap elején azt írta, hogy addig az időpontig hat sertéspestisgóc volt a megyében Mezőtelki, Gálospetri és Keszteg településeken. Jelenleg tizenkilenc aktív góc van Bihar megyében a házisertés-állományban, a fent említett településeken kívül Székelyhídon, Hegyközszentmiklóson, Érselénden és Érkeserű településeken. Ami a vaddisznóállományt illeti, az elmúlt két hónapban nem találtak új megbetegedést, így jelenleg 25 vadászterületen van jelen kimutathatóan az afrikai sertéspestis. A törvény szerint minden fertőzött vagy fertőzésgyanús állatot, valamint a velük kapcsolatba kerülteket le kell vágni. A tulajdonosok kártérítést kapnak, ha az állatokat a törvény által előírt határidőn belül azonosítják és nyilvántartásba veszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában