Határozattervezet

2 órája

Körforgalom lesz a Szacsvay iskola Körös utcai épülete előtt

A nagyváradi Körös (Tudor Vladimirescu) és Tímár (Plevnei) utcák kereszteződésében körforgalmat akar kialakítani a nagyváradi önkormányzat, gyakorlatilag a Szacsvay Imre Általános Iskola úgynevezett kis épületének bejárata elé.

A szerző felvételei

Pap István

A határozattervezetet csütörtöki rendes ülésén szavazta meg a Nagyváradi Helyi Tanács. Az ülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a körforgalomra különösen akkor lesz szükség, amikor elkészül az aluljáró a Körös utca és a Vitéz (Decebal) út kereszteződésében, mert csak így lehet majd biztosítani az autósok számára azt, hogy az aluljáróból feljőve a Decebal híd irányába hajthassanak, úgy, hogy elvezetnek a körforgalomig és onnan visszafordulnak a Vitéz út felé. Továbbá azért is szükség van a körforgalomra, mert jelenleg az autósok nagyon nehezen tudnak kijönni a Tímár utcából a Körös utcára. Mivel az említett helyszínen valóban elég szűkös a hely, ezért a körforgalom megépítéséhez le kell majd bontani a Körös és a Tímár utcák sarkán lévő ingatlanokat. A polgármester hangsúlyozta, hogy első körben megpróbálnak megegyezni az ingatlantulajdonosokkal a vételárról, és csak akkor sajátítják ki az ingatlanokat, ha nem jutnak dűlőre. A körforgalom kialakításakor felszámolják az ottani zebrát, pontosabban néhány méterrel arrébb festik fel. Kérdésünkre válaszolva Florin Birta elmondta, hogy az iskola környékét úgy teszik biztonságosabbá, hogy három méteresre szélesítik a járdát és zöld sávot is kialakítanak ott. A beruházás 12,7 millió lejbe fog kerülni áfával együtt, a kivitelezési időszak három hónap. A polgármester szerint a körforgalom létesítése nyomán csökkenni fog az autók haladási sebessége, tehát a balesetveszély is kisebb lesz.

 

A határozattervezet ellen szólalt fel a tanácsülésen Szabó József, az RMDSZ-frakció vezetője. „A helyi tanácsi határozattervezetből tudjuk meg azt, hogy több mint 20 millió lejt fogunk elkölteni egy olyan beruházásra, amely semmit sem old meg, csak tönkreteszi 12 család életét” – fogalmazott a tanácsos. Válaszában Florin Birta kijelentette, hogy a körforgalom az egyetlen megvalósítható megoldás abban a kereszteződésben. „Aluljárót nem építhetünk ott, mert nincs elég hely” – tette hozzá. A tervezetet az RMDSZ ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

A polgármester egyébként szerkesztőségünk kérdésére válaszolva elárulta, hogy az önkormányzat nem mondott le a Tímár utca szélesítésének a tervéről sem, csak a jövőben más módszerek alkalmazásával próbálja elérni célját. Elmondta, hogy nem fog a város ingatlanokat kisajátítani, hanem úgy alakították át a városrendezési rendelkezéseket, hogy a jövőben az ottani ingatlantulajdonosok csak úgy fognak tudni építkezni, hogy maradjon hely az új közúti sávnak is, és így lassan-lassan, évek alatt fog mintegy magától kiszélesedni a közút. Hozzátette, hogy ugyanezt a módszert alkalmazzák a Vámház (Evreilor deportati) utcán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában