Tanévkezdés

2024.09.10. 15:16

Megnyitották a tanévet Mihályfalva iskoláiban

Becsengettek hétfőn reggel a Zelk Zoltán Gimnázium, az 1-es Számú Technológiai Líceum, valamint a Bonitas Speciális Oktatási Központ diákjainak Érmihályfalván.

Balázs József Attila

Hétfő reggel kilenc órakor a Zelk Zoltán Gimnázium diákjai, pedagógusai, szülők és hozzátartozók gyülekeztek az iskolakomplexum udvarán. A három épületbe közel 700 gyerek fog járni, mivel a múlt tanév végén átadásra került az új iskolaszárny is, amely az elemi osztályokat fogadja magába. A megjelenteket Varga Róbert igazgató köszöntötte, röviden ismertette az évnyitó programját, majd a himnusz hangjai után Körmendi Gyula aligazgató felolvasta a Bihar Megyei Tanfelügyelőség ünnepi üzenetét. Ezt követően Kóti Lara és Kovács Zoltán kisdiákok egy-egy verset szavaltak el. Karsai Attila polgármester üdvözölte a megnyitó résztvevőit. Beszédében hangsúlyozta: egy új korszak kezdődik az érmihályfalvi oktatás történetében, a régi épület teljes mértékben fel lett újítva, épült az udvaron egy új iskolaépület, valamint új bútorzattal és okos eszközökkel lett ellátva mindkét létesítmény. Hozzátette: az iskola megközelítése is megoldódott, a városban lezajlott aszfaltozás nyomán. Köszönetét fejezte ki mindenkinek aki a projekt sikeres megvalósulásához segítséget nyújtott, valamint kiemelte az egykori igazgató Csengeri Csongor személyét, aki az az ötletgazdája volt ennek a hatalmas beruházásnak, továbbá Cseke Attila szenátor, akkori fejlesztési miniszter támogatása is meghatározó volt. A diákok, szülők és pedagógusok türelme külön köszönetet érdemel, hiszen a gyerekek délután kellett járjanak a líceum épületébe míg az iskolát felújították, de látva az elért eredményeket kimondhatjuk: megérte, végezetül sikeres tanévet kívánt minden oktatásban résztvevőnek.

A polgármester köszöntőjét követően az egyházak képviselői, Bogdán István, Gecse Tamás és Szűcs Dániel lelkészek kértek áldást Istentől a diákok és pedagógusok munkájára az új tanévben. Varga Róbert igazgató a tőle megszokott rövid, lényegre törő beszédében a legfontosabb technikai tudnivalókat ismertette a jelenlévőkkel. Például beszélt arról, hogy osztott időpontban érkeznek majd a tanulók (elkerülendő a zsúfoltságot az iskola környékén), valamint a mobiltelefonok használatával és a fegyelmi teremmel kapcsolatos tudnivalókat ismertette. Ő is megköszönte mindenki pozitív hozzáállását ehhez az embert próbáló időszakhoz, amely a nehézségek ellenére sikertörténetté vált, jó tanulást, sok sikert kívánt a diákoknak, majd megszólalt az iskola csengője, lezárva az ünnepséget.

Nem sokkal a gimnáziumi ünnepség után, már az 1-es Számú Technológiai Líceum tanulói és tanárai készülődtek a 2024-2025-ös tanév megnyitójára. Gergely Tamás tanár, az ünnepség moderátora üdvözölte a megjelenteket. Zeffer Tímea igazgató ünnepi gondolatai következtek, örömét fejezte ki, hogy a már ismerős diákok mellett, újabb generáció érkezett az iskola falai közé, akik minden bizonnyal jól fogják magukat itt érezni. Derșidan Ștefania aligazgató beszédében többek között a líceumban már megvalósult modern oktatási, technikai felszerelések beszerzéséről és a hamarosan elkezdődő projektekről beszélt, bátorította az újonnan érkezett fiatalokat, hogy éljenek a líceum nyújtotta lehetőségekkel. 

Gergely Tamás tanár a líceum közelmúltbeli eseményeibe és az új tanév terveibe adott betekintést. Nemrég a minőség ellenőrző bizottság látogatta meg az intézményt, amely mind a 24 ellenőrzött pontban kitűnő minősítést adott. Az Erasmus+ program keretében pedig 14 diák fog Spanyolországba látogatni az agroturizmus ismeretek elmélyítésének érdekében, Görögországba szintén 14 diák utazik majd, hasonló célból. Az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal munkatársai, Karsai Attila polgármester vezetésével hozzájárultak a modernizációhoz. Ennek keretében sikerült elnyerni egy pályázatot, ami egy új épület építésével és felszerelésével fog kiteljesülni, itt három osztályterem, szaklaboratóriumok, vizesblokk és járulékos helyiségek kerülnek kialakításra. 2019 óta beszerzésre került egy új traktor pótkocsival, valamint egy teljesen felszerelt fóliasátor is a mezőgazdasági oktatás céljából. Sikerült berendezni egy közlekedési szabályok oktatására szolgáló termet, egy mezőgazdasági gépek tárolására alkalmas csarnokot létrehozni, továbbá egy gyümölcsöst telepíteni – összegezte. 
A Bonitas Speciális Oktatási Központ udvarán délután 14 órától kezdődött a tanévnyitó ünnepség. Oláh Andrea igazgató köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, 55 gyerek jár az intézménybe, a helyieken kívül még kilenc környező településről hozzák ide a tanulókat, naponta három körzetet bejárva, mindez napi 380 kilométert jelent. A Rákóczi Szövetség által biztosított mikrobusszal tudják a szállítást megoldani, amelynek minden költségét a szervezet állja. A megyében immár 180 fölé nőtt a Bonitas intézményeibe járó gyerekek száma Nagyváradon, Nagyszalontán és Érmihályfalván. Megköszönte Bogdán István esperes atyának az elmúlt években nyújtott segítséget, hogy a katolikus egyház szárnyai alá vette az oktatási központ helyi kirendeltségét, hatalmas segítség volt ez minden érintett számára.

Karsai Attila polgármester üdvözölte, majd tájékoztatta a jelenlévőket, örömére szolgál, hogy pozitív választ adhatott az igazgató kérésére, miszerint szükségük lenne egy tágasabb épületre, amely nagyobb udvarral rendelkezik. A nemrég átadott új létesítménybe költöző Zelk Zoltám Gimnázium elemi osztályai szabadon hagytak épületeket, amelyek közül a Vörösmarty utcán található lett kiválasztva a Bonitas számára. Az engedélyek és átalakítások elvégzése után elhárul minden akadály az átköltözés elől. Kötelességünk, hogy kezet nyújtsunk ezeknek a családoknak, itt helyben kellett megoldást találnunk a felmerülő problémákra – zárta gondolatait az elöljáró. Végül, Bogdán István esperes plébános Isten áldását kérte az intézmény tanulóira, pedagógusokra, szülőkre, minden jelenlévőre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában