Tárlat

2024.09.15. 14:45

Mennyei lényeket ábrázoló képeket állítottak ki a TEG-ben

„Mennyei lények” népesítik be a Tibor Ernő Galéria falait Eugenia Drăgoi, a Romániai Képzőművészek Szövetsége nagyváradi fiókszervezete tagjának Az örökkévalóság hírnökei című festménykiállításán, melynek megnyitóját múlt pénteken tartották.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Az egybegyűlteket Csathó Töhötöm, a TEG művészeti vezetője köszöntötte a kurátor, Vasile Gheorghe tanár nevében is, aki egészségügyi okok miatt nem lehetett jelen. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az angyalok Isten parancsát közvetítik az embereknek, és egyúttal oltalmazzák az egyént, a népeket , illetve mindenféle növekedést a természetben. Az angyalok két típusát különböztethetjük meg. Az első csoportba sorolandók azok a mennyei lények, amelyek Isten udvartartásához tartoznak, hogy őt szolgálják és magasztalják. A lelkeket viszik a paradicsomba és kihirdetik az Úr ítéleteit. Vannak ugyanakkor bukott angyalok is, ilyen például Lucifer, az őt követő angyalok pedig a démonok.

 

Eugenia Drăgoi elmondta: nem ez az első „angyalkísérlete”, mert mindig is foglalkoztatta őt a spirituális világ. A  kedvence Gábriel arkangyal, mert mindig jó híreket közvetít. Előbb Zakariásnak adta hírül Keresztelő Szent János születését, később pedig Szűz Máriának is megjelent (az angyali üdvözlet), magyarázta a képzőművész. De kedvence a főangyalok közül Mihály is, őt több képen is megörökítette, fénykarddal, pajzzsal vagy lándzsával. A 150. zsoltár versei által megihletve („Dicsérjétek trombitaszóval, dicsérjétek citerával és hárfával! Dicsérjétek dobbal és tánccal, dicsérjétek fuvolával és gitárral! Dicsérjétek zengő cimbalommal, dicsérjétek búgó cimbalom hangjával!”) más alkotások olyan angyalokat ábrázolnak, akik fuvoláznak, trombitálnak, sípolnak, vagy éppen hárfán játszanak. Érdekes módon az egyik festmény háttere fekete – ez a művész gyermekkorára utal, melyet a szovjet mintára alapított Dr. Petru Groza (napjainkban Ștei/Vaskohsziklás) városában töltött.

 

Az ünnepségen egy ifjú hölgy, Bökös Rose Tímea fuvolázott, három gyermek pedig – Lea Olmut, Rafael-Andrei Duta és Balogh Olga – szavalt. Az ötvenhárom, vászonra, üvegre, fára, kartonra és papírra festett, akril és vegyes technikával készült alkotás október 8-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 11–16 óra között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában