Iskolakezdés

2024.09.03. 14:37

Nagy volt az érdeklődés a vallásturisztikai szak iránt a Szent László Líceumban

Több mint 850 gyermek/diák fogja megkezdeni vagy folytatni a tanulmányait a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Szokás szerint a tanévkezdő ünnepséget a római katolikus székesegyházban tartják. A Veni Sancte szentmisét ezúttal Pék Sándor esperes-plébános fogja bemutatni szeptember 9-én, hétfőn 10 órától, mivel Böcskei László megyés püspök akkor Ecuadorban lesz, az Eucharisztikus Világkongresszuson.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Bölcsődei (négy) és óvodai (hat) csoportok is indulnak a hamarosan kezdődő tanévben a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban – tájékoztatta lapunkat Konrád Katalin igazgató. A két előkészítő osztályba olyan sokan jelentkeztek, hogy a tanfelügyelőségtől igényelniük kellett plusz helyeket. Az elemi osztályok viszont az eddigi létszámmal mennek tovább. Természetesen azért, mint mindig és mindenhol, tapasztalható némi „mozgás”, hiszen vannak családok, amelyek elköltöznek, miközben új diákok is érkeznek. Két ötödik indul, egy robotika és egy intenzív angol. Az 5–8. osztályokban is voltak gyerekek, akik elmentek, de inkább az jellemző, hogy jöttek – magyarázta az igazgató.

Az első megtelt kilencedik osztály a B, vagyis a vallásturisztikai volt, melynek esetében ötven jelentkező közül kellett kiválasztani vizsga alapján a legrátermettebbeket. Ez az előfelvételi még májusban lezajlott, aztán a jelentkezők szép eredményeket értek el a nyolcadikosok országos felmérőjén – a legalacsonyabb jegyátlag, mellyel be lehetett kerülni a vallásturisztikai osztályba, 7.20 volt. „Ügyes és talpraesett gyerekek érkeztek most hozzánk kilencedikbe. Kellemes meglepetések értek minket a vizsgán. Ennek egyik pontja az volt, hogy be kellett mutatni egy templomot. Az egyik leányka olyan szépen mutatta be az orsolyita templomot, hogy azt mondtam neki: ha nem ismerném, akkor kedvet kaptam volna ahhoz, hogy megnézzem” – idézte fel a történteket Konrád Katalin. Úgy tűnik tehát, hogy akik erre a szakra jelentkeztek, valóban szeretnék akár hivatásként is gyakorolni ezt a szakmát, megélni ebből felnőttkorukban. A „közgáz” (A) osztály két csoportra tagolódik: közgazdaságtan és kereskedelmi. Ők nem kellett előfelvételit tegyenek, hanem az országos felmérő eredményei alapján jutottak be. A közélelmezés (C) is két úgymond fél osztályból tevődik össze: közélelmezési technikum és rendezvényszervezés. A negyedik 9. osztály (D) a hároméves szakképzést biztosító cukrász és szakács. Az ebbe járó diákok 11. után elballagnak, és választhatnak: egyből a munka mezejére lépnek, vagy beiratkoznak az elméleti 11. osztályba (veszítve egy iskolai tanévet), hogy már egy szakmával „a kezükben” két évet még tanuljanak és utána érettségizzenek. „Itt is elővizsgát kellett tartani. Ők is ügyesek, talpraesettek. Az interjú alatt nagyon sokan elmondták, hogy otthon már sokszor készítettek tortákat, ilyen-olyan süteményeket. Nem volt egyszerű vizsgáztatni ezeket a tizennégy éves gyerekeket. Olyan finom ételekről beszéltek, melyeket ők már megfőztek, megsütöttek, vagy segítettek a szüleiknek a konyhában” – mondta az intézményvezető. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a 11-ket végzett diákok többségét már munkahelyek várják, mégis vannak olyanok, akik ezeket visszautasítják, és inkább visszairatkoznak, hogy tovább folytassák a tanulmányaikat.
Ami az infrastruktúrát illeti, Konrád Katalin arról számolt be, hogy sokat fejlődtek az elmúlt nyáron. Egy új, úgynevezett smartlab-ot alakítottak ki, ahol 26 okospad és számos okoseszköz (képernyő, tábla, 3D nyomtató stb.) várja a tanulni vágyókat. Robotikát is lehet itt tanulni, hiszen már 5–8. osztályban oktatják ezt. Sőt, egy, a Nagyváradi Közösségért Alapítvány által koordinált és a Ştiinţescu 6.0 Program keretében finanszírozott projekt keretében, Harácsek Klementina fizika-informatika tanárnak köszönhetően már 2–4-sek is jelentkezhettek az órákon kívüli robotika gyakorlatokra.

A zeneterem hangszerfelszerelése is bővült: immár tíz gitár, elektromos zongora, dobszett és számos más eszköz segíti a tanulást. Ezek, illetve a Konrád Ildikó tanár vezette kóruspróbák mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a diákok gyarapítsák zenei műveltségüket. Köszönet a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek (BGA), valamint a Communitas Alapítványnak a támogatásért, a hozzájárulásért – mondta az igazgató. Mint megtudtuk, szintén a BGA finanszírozta a külső fitneszgépek kihelyezését, melyek a gyermekek  mozgáskoordinációjának fejlesztését segítik elő.
A nyár folyamán osztálytermeket újítottak fel, falakat festettek, padlókat csiszoltak vagy újakat fektettek le. Sokat segítettek az iskola alkalmazottai és a szülők is. A belső udvarokon az épület külső homlokzata is megújult, illetve az utcára néző rész még az ősz folyamán új festékréteget fog kapni a püspökség és Böcskei László megyés püspök jóvoltából. A dísztermet ismét kifestették, és a vizesblokkok is megszépültek. Könyveket vásároltak a magyar katedrának, és különböző taneszközök kerültek a biológialaborba – tudtuk meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában