Meghibásodás

3 órája

Napokig víz nélkül voltak Micske lakói

Péntek óta nem volt víz Micske településen egy elromlott szivattyú miatt. A lakosok természetesen fel vannak háborodva, hogy annak ellenére nincs víz a faluban, hogy be van vezetve a vezetékes szolgáltatás.

Illusztráció

Fotó: Picasa

Pap István

A közösségi oldalakon panaszkodtak a micskeiek amiatt, hogy a hétvégén a teljes falu víz nélkül maradt. Volt, aki panaszával laptársunkhoz, a Jurnal Bihoreanulhoz fordult. „Péntek óta nincs víz a faluban, mert a szivattyú eltört, és természetesen a polgármesteri hivatal nem segít és nem tájékoztatja a lakosokat. A vízellátási problémák egyre gyakoribbak, és az önkormányzat részéről nincs segítség, nincs konkrét terv a problémáink megoldására. Nincsenek nyilvános gyűlések sem, ahol tájékoztatnák a lakosokat a problémák lehetséges megoldásairól, hogy mire számíthatunk, mikor oldják meg a vízhálózattal kapcsolatos gondokat” – írta a Jurnal Bihoreannak egy Micskén élő asszony. A helyzetet súlyosbította az, hogy hétfőn a helybeli gyerekeknek óvodába, iskolába kellett menniük, de a tanintézményekben sem volt víz. „Ma hétfő van, elkezdődött az óvoda és az iskola, ezekben az épületekben sincs víz, így a gyerekeinket fertőzésveszély fenyegeti, mert nem tudnak kezet mosni és a vécét sem lehet lehúzni. Tudomásom szerint ilyen esetben a polgármesteri hivatalnak meg kellene találnia a módját, hogy palackozott vizet biztosítson, hogy a gyerekek tudjanak inni és tisztán tudjanak maradni. Sajnos a járványidőszak elején járunk, így fokozott veszélynek vannak kitéve” – idézi a micskei panaszos írását a Jurnal Bihorean. A helybelieket az is dühíti, hogy ez ismétlődő probléma, legalábbis már tavaly is meghibásodott az egyik szivattyú. Arra a kérdésre, hogyan kezelik ezt a helyzetet, volt, aki elmondta, hogy bödönökben hozzák a vizet a kútról és a rokonokhoz járnak zuhanyozni.
Jó hír, hogy keddre a falu nyolcvan százalékában helyreállt a vízszolgáltatás, tudtuk meg Diós Emőkétől, Vámosláz alpolgármesterétől, ehhez a községhez tartozik ugyanis Micske. Az elöljáró elmondása szerint kedden már csak húsz házban nem volt víz, de remélhetőleg szerdára ott is helyreáll a szolgáltatás. „Két kutunk van, az egyik ellátja fél Micskét, a másik pedig Micskének a másik részét és másik három falut” – vázolta a helyzetet Diós Emőke. Megtudtuk, hogy a nagyobbik kút szivattyúja romlott el. „Jelenleg (kedden – szerk. megj.) van vizünk a kicsi kútból, csak húsz háznál nincs biztosítva a szolgáltatás. Ők átjárnak a rokonokhoz, ismerősökhöz tisztálkodni” – fogalmazott az elöljáró. Elmondta, hogy a falunak van közös kútja, onnan is lehet vizet venni. „Azt vártuk, hogy az emberek sorban fognak itt vízért állni, de ez nem történt meg, szinte senki nem volt a kútnál” – árulta el Diós Emőke. Azt lehetne gondolni, hogy azért nem jártak az emberek a közös kútra, mert a házaknak van sajátjuk. Ez azonban nincs már így, mert sokan betömték a kútjaikat, miután a faluban lett vezetékes víz. Csakhogy a rendszer nem működik jól. Az elöljárótól megtudtuk azt is, hogy a szivattyút már tavaly is javítani kellett, most pedig leégett. Ő mindenesetre abban reménykedik, hogy a mostani javítás után huzamosabb ideig fogja bírni a szivattyú. Elárulta azt is, hogy a helyi tanácsülésen az RMDSZ-frakció azt javasolta, hogy szereljenek be pótszivattyút, hogy elkerüljék a mostanihoz hasonló helyzeteket, amennyiben megint elromolna a főszivattyú.
A község polgármestere, George Bezi csitítani próbálja a kedélyeket, mondván, hogy dolgoznak a meghibásodott szivattyú javításán. A Jurnal Bihoreannak nyilatkozva Bezi azt állította, hogy a meghibásodásokat, vízkorlátozásokat mindig kihirdetik a polgármesteri hivatal honlapján. „Minden alkalommal bejelentjük a városháza hivatalos honlapján, amikor kimaradások vannak” – fogalmazott Bezi, kollégáink azonban a pénteki üzemzavarról semmit sem találtak az önkormányzat honlapján. A polgármester hozzátette, hogy nyáron az aszály miatt vezettek be korlátozást, akkor csak reggel és este volt víz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában